Zwangerschapsvergiftiging

Carola Siksma-Ruiters mei 17th, 2016

Zwangerschapsvergiftiging of het HELLP syndroom is een ernstige complicatie tijdens de zwangerschap en een zeldzame vorm van pre-eclampsie. Je kunt het krijgen voor de zesde maand van de zwangerschap, maar ook ver in de negende maand. Hoe het precies ontstaat is onbekend, maar bij zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta niet meer goed. Per jaar gaat het om ongeveer 15% van de vrouwen die hier last van krijgt, dat is best veel!

Symptomen van zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging is soms moeilijk te constateren omdat je niet van alle symptomen tegelijk last kunt krijgen. Daarom zijn regelmatige controles bij de verloskundige ook zo belangrijk. De symptomen beginnen soms met hoofdpijn of maagpijn. Gezien de ernst van deze vergiftiging is alertheid zeker geboden, dus als je last krijgt van onderstaande klachten meld dit dan altijd bij je verloskundige of gynaecoloog:

- het gevoel dat er een band om je buik zit
- pijn in het gebied van de bovenbuik
- misselijkheid
- hoofdpijn
- tintelingen in je vingers
- oogklachten zoals flitsen en wazig zien
- veel vocht vasthouden (in je gezicht, handen, voeten, benen) en snel aankomen
- hoge bloeddruk

Vooral de hoge bloeddruk is bepalend en wordt hypertensie genoemd, daarom wordt er tegenwoordig naast het HELLP syndroom ook van zwangerschapshypertensie gesproken.

Gevolgen van HELLP syndroom

Je kunt er heel ziek van worden, denk aan ernstige problemen met je lever, nieren en je bloedvaten. Doordat je placenta minder goed werkt krijgt je baby te weinig voedingsstoffen binnen en groeit niet voldoende.

Wat gebeurt er als je zwangerschapsvergiftiging hebt

Je wordt direct in het ziekenhuis opgenomen en jij en je baby worden heel goed in de gaten gehouden. Als je baby groot genoeg is wordt de bevalling ingeleid, soms is een keizersnede nodig.

Eclampsie in het ergste geval

De ergste vorm is eclampsie, deze vorm is levensbedreigend voor jou en je kindje. Je krijgt dan stuiptrekkingen en kunt bewusteloos raken.