Zwanger en zonnen

Pauline Oosterbaan juni 20th, 2016

zwanger en zonnenMag ik nu ik zwanger ben onder de zonnebank?

Mag je nu wel of niet onder de zonnebank als je zwanger bent? Er staat nergens te lezen dat dit niet is toegestaan. Stichting Verantwoord Zonnen (SVZ) meldt dat je je geen zorgen hoeft te maken over de foetus. De baby zit veilig in de baarmoeder en UV licht kan hier niet binnendringen. Zonnebaden in de zon of onder een zonnebank is dus niet schadelijk voor de baby. Wel kan de temperatuur bij het zonnen flink oplopen, dat betekent vochtverlies en een verandering in bloedtoevoer wat jou en je baby op den duur geen goed doet. Er zijn aanwijzingen dat oververhitting van de buik kan leiden tot een miskraam.

Zwangerschapsmasker

Ook bestaat de kans op het krijgen van een zwangerschapsmasker. Dit komt omdat ultraviolet licht je opperhuid binnendringt. Door je veranderende hormoonhuishouding kun je dan ontsierende pigmentvlekken krijgen die maar moeilijk of helemaal niet meer verdwijnen na de zwangerschap. Het is daarom de vraag of het verstandig is om onder de zonnebank te gaan.

Advies voor veilig zonnen tijdens je zwangerschap

Ga je in de zon of onder de zonnebank, dan moet je dit zeker niet te vaak en te lang doen. Probeer het eerst een beetje uit: ga een korte periode met je gezicht in de zon en kijk hoe je huid daarop reageert. Zie je na enige tijd vlekvorming in je gezicht, blijf dan de rest van je zwangerschap met je gezicht uit de zon, smeer jezelf goed in met sunblock (zonnebrand met zeer hoge beschermingsfactor) of zet een hippe hoed op!