Zwanger en sauna

Pauline Oosterbaan september 4th, 2016

zwanger saunaAls je nog nooit naar een sauna bent geweest, laat een saunabezoek dan achterwege als je in verwachting bent. Voor een nieuweling is een bezoek aan de sauna al wennen, laat staan als je in verwachting bent. Bezocht je voor je zwangerschap regelmatig een sauna, dan kun je daarmee doorgaan mits je geen last hebt van complicaties zoals een hoge bloeddruk. Bij een bezoek aan de sauna verlies je veel vocht en dat kan voorkomen dat je te veel vocht vasthoudt. Een saunabezoek is goed voor je bloedsomloop en zorgt voor ontspanning. Toch is een bezoek niet zonder risico's.

Liever geen sauna in beginperiode van de zwangerschap

De temperatuur kan in de sauna flink oplopen. Aangetoond is dat een verhoogde lichaamstemperatuur in de eerste maanden van de zwangerschap een iets grotere kans geeft op een aangeboren afwijking van de baby.

Oververhitting van de buik kan zelfs leiden tot een miskraam. Er zijn geen gevallen bekend van vrouwen waarbij de zwangerschap is uitgelopen op een miskraam na een saunabezoek, maar de Nederlandse Sauna Vereniging adviseert om de eerste twaalf weken de sauna niet te bezoeken. Bij artsen ligt de grens op de eerste veertien weken. Na veertien weken zwangerschap is een bezoek aan de sauna veilig, maar het advies luidt om maximaal tien minuten in de sauna te zitten en in het minder hete gedeelte te gaan zitten.

Let op signalen van je lichaam

Voel je je duizelig of ben je kortademig, dan is dat een signaal van je lijf om direct te stoppen. Door de warmte worden je bloedvaten wijder, je kunt duizelig worden en flauwvallen. Zorg er daarom voor dat je nooit alleen in de sauna zit.
De overgang van de sauna naar een ijskoud dompelbad is veel te veel van het goede, je kunt beter afkoelen met de afkoelslang. Het bezoeken van een infraroodsauna wordt absoluut afgeraden als je in verwachting bent.
Geadviseerd wordt om in de laatste weken van je zwangerschap niet meer naar de sauna te gaan. Het kan zijn dat je al een beetje ontsluiting hebt, dan wordt de kans op een infectie groter.