Weer zwanger worden

Pauline Oosterbaan januari 12th, 2015

Zwanger worden volgende kind

In streng gelovige gezinnen werd vroeger niet aan geboorteplanning of periodieke onthouding gedaan en er werden geen anticonceptiemiddelen gebruikt. De gezinnen waren vaak zeer groot. Elk jaar een kind baren was geen uitzondering. Maar gezond was en is het niet, als je binnen een half jaar na een vorige zwangerschap weer in verwachting raakt. Er werden in grote gezinnen dan ook kinderen geboren met aangeboren afwijkingen en er was een hogere kindersterfte. Een probleem dat je nu vooral in ontwikkelingslanden ziet.

Problemen als je te snel weer in verwachting raakt

Raak je te snel weer in verwachting dan is de uitgangspositie voor je ongeboren baby niet gunstig. Je baby heeft namelijk meer kans om vroeg geboren te worden, een groeiachterstand op te lopen en heeft tot 40% meer kans op andere complicaties zoals een open ruggetje of hartstoornissen. Moeders die net bevallen zijn hebben vaak een groot tekort aan foliumzuur en ijzer en dit niveau is pas na ongeveer een jaar weer helemaal op peil. Onderzoekers hebben aangetoond dat dergelijke dochters op volwassen leeftijd tot acht keer vaker problemen ervaren met hun ongesteldheid en vruchtbaarheid dan meisjes die later geboren werden.

Ontzwangeren

Ook als moeder loop je meer risico zoals bloedarmoede en kraamvrouwenkoorts. Er wordt niet voor niets gezegd: negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren.

Wacht een jaar met in verwachting raken

De boodschap is duidelijk: als je het voor het kiezen hebt, is het verstandig om minstens een jaar te wachten met de zwangerschap van een volgend kindje. Dan weet je zeker dat alles weer op peil is en je je weer helemaal kunt voorbereiden op een volgend kindje!