Striae, wat is dat precies?

Carine de Bruijn oktober 10th, 2016

Striae of striemen in de huid ontstaan wanneer het lichaamsdeel sneller groeit dan de huid kan bijhouden. Striae zijn meestal enkele centimeters lang en enkele millimeters breed en zijn praktisch gezien littekens. Het komt vooral voor tijdens de zwangerschap maar vaak is het erfelijk bepaald of je wel of geen striae krijgt. Striae verdwijnt nooit helemaal, maar na verloop van tijd worden ze lichter van kleur en daardoor minder zichtbaar. Tijdens de zwangerschap komt een vrouw gemiddeld 10 tot 12 kilo aan. Door de groei in het laatste trimester van de zwangerschap kun je extra last krijgen van striae, omdat je buik het hoogtepunt van haar grootte bereikt. striae

Striae verminderen

Hoe kun je zwangerschapsstriemen verminderen? Allereerst: drink veel water. Dit houdt je huid soepel en voorkomt uitdrogen. Gezonde voeding verkleint de kans op het krijgen van striae. Eet ook voldoende fruit en groentes om antioxidanten binnen te krijgen. Vitamine C,E en K zijn erg belangrijk voor je. Het is bewezen dat vitamine K een helend effect heeft op zwangerschapsstriemen. Tijdens je zwangerschap heb je ongeveer 40% meer ijzer nodig dan normaal. Het is dus erg belangrijk om goed voor je huid te zorgen door middel van de juiste voeding.

Een hete douche droogt je huid uit, dus we raden je aan om iets minder warm te douchen. Na het douchen is het ook verstandig om je in te smeren met bodylotion of huidolie. Het liefst twee keer per dag met olie of een vette crème. Je kunt ook af en toe scrubben, want dit bevordert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Er zijn ook speciale crèmes ontwikkeld om de huid soepel te houden, die de aanmaak van collageen stimuleren. Neem af en toe een bindweefselmassage, hiermee rek je het onderhuidse bindweefsel uit.