Miskraam: soms gaat het mis

Pauline Oosterbaan augustus 18th, 2016

Als je een miskraam krijgt, kan dat heel verdrietig zijn. Je verheugt je immers op je zwangerschap, hebt in gedachten al een baby in je armen en de babykamer ingericht, en dan is plotseling alles over. We spreken van een miskraam als het fout gaat met een zwangerschap tot 16 weken. Het komt veel voor, bij 10 tot 20 % van alle zwangerschappen. Meestal is er bij de bevruchting iets niet goed gegaan, dan regelt de natuur het zo dat de vrucht wordt afgestoten.

Symptomen miskraam

Meestal begint een miskraam met vaginaal bloedverlies en of buikpijn al kan de duur en hevigheid behoorlijk verschillen. Soms kan de pijn zo hevig zijn dat ze op weeën lijken. Het is belangrijk dat je bij deze signalen direct de verloskundige of gynaecoloog belt voor nader onderzoek. Met behulp van een echo wordt onderzocht of er sprake is van een miskraam. Er wordt gekeken of er nog een kloppend hartje te zien is en hoe de embryo en baarmoeder eruit zien.

Verloop miskraam

Is het inderdaad een miskraam dan word je meestal geadviseerd af te wachten totdat de vrucht spontaan wordt afgedreven. Soms worden medicijnen voorgeschreven om dit te bespoedigen. In sommige gevallen komt de vrucht niet spontaan los en moet je gecuretteerd worden, daarbij wordt de baarmoeder in het ziekenhuis schoon geschraapt. Bij het merendeel van de vrouwen wordt de vrucht spontaan binnen een week afgestoten. Het is belangrijk te weten of de vrucht er in zijn geheel is uitgekomen anders komen bloedverlies en buikpijn weer terug. Bij een miskraam na meer dan 12 weken is het bloedverlies heviger en lijken de samentrekkingen van de baarmoeder op weeën.

Veelvuldige miskramen

Treedt een miskraam vaker op, bijvoorbeeld bij drie miskramen of meer, dan spreekt men van herhaalde miskramen. Dit is reden voor verder onderzoek, bijvoorbeeld chromosoom onderzoek, al wordt de oorzaak maar in 15% van de gevallen gevonden. Dan is het zaak om de moed erin te houden en door te gaan.