Geboorteplan: wat is het en wat kun je ermee?

Sifra Mooren mei 2nd, 2016

Geboorteplan opstellenUit TNO-onderzoek is gebleken dat bijna 20 procent van de moeders achteraf ontevreden is over hoe de bevalling is verlopen. In Nederland wordt er dan ook – in tegenstelling tot de Verenigde Staten – niet vaak een geboorteplan opgesteld. Maar waarom eigenlijk niet? De bevalling is voor de meeste vrouwen erg spannend, en een geboorteplan kan je juist helpen om onzekerheid weg te nemen en teleurstellingen te voorkomen.

Een geboorteplan is een document, bedoeld voor jezelf waarin je je jouw wensen rondom de bevalling beschrijft. Op deze manier laat je zien wat voor jou belangrijk is en waar andere mensen rekening mee kunnen houden.

Hoe maak je een geboorteplan

Het is verstandig vroeg in je zwangerschap te beginnen met het verzamelen van informatie. Praat in het begin met vrienden en familie over hun zwangerschappen en begin dan vanaf 30 weken met het daadwerkelijk opstellen van een geboorteplan. Als je dit doet is de eerste versie rond de 34 weken af, waarna je deze kan bespreken met de verloskundige of gynaecoloog.

Onderwerpen in een geboorteplan

Je kunt verschillende onderwerpen opnemen in jouw geboorteplan, zoals: waar je wilt bevallen, wie er bij de bevalling mogen zijn, in welke houding je wilt bevallen, of je pijnbestrijding wilt, of je je baby zelf wilt aanpakken, wie de navelstreng doorknipt, of je borstvoeding wil geven, etc.

Reden geboorteplan

Door middel van een geboorteplan bereid je je voor op de bevalling. Dit komt omdat je er op een bewuste manier mee bezig bent. Op deze manier weten zorgverleners wat jij belangrijk vindt, wat je wensen en ideeën zijn en hoe jij wilt dat er met jou wordt omgegaan als de bevalling begint. Met je partner kun je elkaars verwachtingen van elkaar bespreken. Ook blijf je door middel van een geboorteplan betrokken bij de gebeurtenissen en beslissingen die plaats vinden tijdens de bevalling, als je om wat voor reden dan ook niet in staat bent dit zelf te vertellen aan de verleners.

Geboorteplan opstellen en bespreken

Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk informatie verzameld over jouw wensen. Bepaal deze mogelijk met je partner. Hou het geboorteplan eenvoudig, gebruik korte zinnen en zet de meest belangrijke wensen bovenaan. Als uiteindelijk het geboorteplan is opgesteld bespreek je deze met je gynaecoloog of verloskundige. Na het bespreken kan de verloskundige eventueel nog aanpassingen aanbrengen. Soms kloppen je verwachtingen namelijk niet helemaal met de werkelijkheid. Zo ontstaat er een reëel plan. Als het plan af is, zorg je ervoor dat er een paar exemplaren thuis liggen en je er één meeneemt naar het ziekenhuis.

Geboorteplan bij een keizersnee

Ook bij een keizersnede is een geboorteplan handig. Bij een al dan niet geplande keizersnede geef je de controle uit handen. Je hebt zelf geen inbreng over de operatie zelf, maar wel over de dingen eromheen. In het plan kun je aangeven wat er met je baby na de geboorte moet gebeuren, of je borstvoeding wil geven, wat je wensen zijn op de uitslaapkamer en of je baby met je partner mee gaat of bij jou blijft.

Download hier het geboorteplan