Zwangerschapstest

Pauline Oosterbaan mei 2nd, 2016

Om zeker te weten of je zwanger bent of niet kun je een zwangerschapstest doen. Die biedt op een simpele en snelle manier zekerheid of je wel of niet zwanger bent. Bij deze testen speelt het hormoon HCG in de ochtendurine een rol. Dit hormoon is normaal niet meetbaar maar bij vrouwen die in verwachting zijn wel. Misschien dat bepaalde zwangerschapssymptomen je ook al wat vertellen!

Hoe werkt een zwangerschapstest

De test bestaat uit een houder met stripje en dop. Ochtendurine is het meest geconcentreerd en dus het beste om te testen. Je kunt je ochtendurine opvangen in een potje en daarna de strip van de zwangerschapstest voor een paar seconden in de ochtendurine te houden. Of je houdt de strip boven de wc in de straal van je ochtendurine. Daarna leg je de houder met strip op een veilige plek en is het afwachten geblazen, maar naar een paar minuten is de uitslag al te zien in het controlevenster. Lees altijd de bijsluiter voor de gebruiksaanwijzing.

Wanneer gebruik je deze test?

Aangeraden wordt om de test te gebruiken vanaf het moment dat je één dag over tijd bent. Er zijn ook testen te koop die zo gevoelig zijn dat je ze al kunt gebruiken tot een week voor de menstruatie. Deze testen heten vroege of ultra zwangerschapstesten maar omdat veel zwangerschappen na de bevruchting nog kunnen mislopen kun je beter wachten totdat je over tijd bent.

Digitale test of niet?

Het aflezen van de uitslag verschilt van test tot test. Soms kleurt er een streepje rood of blauw, of er verschijnen twee streepjes of een plusteken. Er zijn digitale zwangerschapstesten met schermpjes en testen die aangeven hoe lang je zwanger bent, dit heet een test met conceptie-indicator. Daarbij kun je kiezen uit bekende merken zoals Clearblue, Predictor, Sensitest of huismerken van drogisterijen. Alle merken werken volgens hetzelfde principe en zijn net zo betrouwbaar. Alleen de methode waarop je het resultaat in het controlevenster afleest, verschilt.

De uitslag is negatief

Dit hoeft niet altijd te betekenen dat je niet zwanger bent. Als je te vroeg test kan de uitslag negatief zijn omdat er nog niet zoveel HCG hormoon in je urine zit. Mocht er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap dan is er vaak sprake van lagere hormoonspiegels wat de test beïnvloedt. Als je twijfelt aan de uitslag kun het beste na een paar dagen nog een keer testen. Daarom is het handig om een setje te kopen met twee of meer testers voor het geval dat. Dan ben je bovendien goedkoper uit dan wanneer je twee enkele stuks koopt.

Waar kun je zwangerschapstest kopen

Je kunt deze testen gemakkelijk kopen bij de apotheek, drogist, bij sommige supermarkten en online. Je hebt er geen recept voor nodig. Word je behandeld in het ziekenhuis dan hoef je geen test te kopen omdat dan in het ziekenhuis wordt onderzocht of je zwanger bent of niet.