Ovulatie berekenen

Pauline Oosterbaan november 1st, 2017

De eisprong of de ovulatie is het moment dat de eicel de eierstok verlaat. Dit is het moment dat je het meest vruchtbaar bent en zwanger kunt worden. Dit is meestal 14 dagen voordat je ongesteld wordt.

Bereken je ovulatie

Hoe herken je deze symptomen van je ovulatie?

 • Je cervix slijm verandert
  Als je vruchtbaar bent heb je meer last van vaginale afscheiding, ook wel cervix slijm genoemd. Deze is transparant of eiwitachtig van kleur en draderig van vorm. De verandering van dit cervix slijm is gunstig voor zaadcellen, zij kunnen door dit slijm gemakkelijker door de baarmoedermond in de baarmoeder komen en daarna de eicel proberen te vinden om deze te bevruchten.
 • De baarmoedermond ligt anders
  Bij een ovulatie ligt de baarmoeder hoger in de schede dan normaal. De baarmoedermond is moeilijker te voelen dan bijvoorbeeld direct na de menstruatie. Deze is wat meer geopend dan normaal en voelt zacht aan.
 • Je lichaamstemperatuur is iets hoger
  Met de temperatuurmethode kun je het moment van je ovulatie bepalen. Maar het is wel precisiewerk. Je moet namelijk elke dag op hetzelfde tijdstip (bijvoorbeeld liggend in bed voor je opstaat) rectaal met een digitale thermometer je temperatuur opnemen. Je start met het temperaturen op de dag waarop je ongesteld wordt en noteert elke dag alle metingen in een temperatuurcurve of grafiek. Op het moment dat je temperatuur iets zakt met 0,2 tot 0,5 graden, vindt je eisprong plaats. Daarna stijgt deze weer, maar wacht je te lang dan ben je misschien al te laat.
 • Meer zin in sex
  Rond de ovulatie krijgen vrouwen vaak meer zin in sex. Dit komt waarschijnlijk door het verhoogde hormoonlevel. Handig dat moeder natuur dit voor je regelt!
 • Eisprong voelen
  Sommige vrouwen voelen hun eisprong met een zeurend gevoel in de onderbuik, veroorzaakt door het openspringen van de follikel, ofwel het eiblaasje. Maar dan nog is het lastig om het exacte tijdstip van de eisprong te bepalen. Daarom is het verstandig om rondom dit tijdstip vaker te vrijen.
 • Het LH hormoon neemt toe
  Om een eicel in de eierstok te laten rijpen is het luteïniserend hormoon nodig. Ongeveer twee dagen voor de ovulatie stijgt dit hormoongehalte flink. Deze LH piek is op te meten met een ovulatietest.
 • Varentest
  Vroeger werd ook gebruikgemaakt van een varentest of speekseltest. Onder de microscoop is als gevolg van verhoogd oestrogeengehalte in opgedroogd speeksel of vaginaal vocht een varenstructuur te herkennen. Ervaringen met deze varentest zijn echter heel wisselend en veel gebruikers vinden de test niet zo betrouwbaar als andere testen.

Meer over moeilijk zwanger worden >>