Moeilijk zwanger worden

Pauline Oosterbaan mei 2nd, 2016

Het lukt helaas niet iedereen om snel zwanger te worden. Het lijkt soms een kwestie van dubbel zes gooien met dobbelstenen. Dit is de stelregel: als je een jaar lang regelmatig vrijt zonder anticonceptie is de kans op een zwangerschap 80%. Ben je na een jaar nog niet in blijde verwachting of twijfel je of je wel een eisprong of ovulatie hebt, neem dan contact op met je huisarts.

Hoe ouder je bent, hoe langer het duurt voordat je zwanger bent
Hoe later je kinderen krijgt hoe meer je een carrière kunt opbouwen met een daarbij passend salaris, maar de keerzijde van de medaille is dat vanaf het 30e jaar de vruchtbaarheid snel afneemt. Op 35-jarige leeftijd ben je nog maar half zo vruchtbaar vergeleken met een 25 jarige. Tot je 30e jaar heb je een kans van 20% om zwanger te worden. Op je 35e is deze gedaald naar 10% en op je 38e is dit nog maar 5%.

Dus, als je ouder wordt ben je niet onvruchtbaar maar duurt het gewoon langer voordat je zwanger wordt omdat je voorraad goede eicellen helaas opraakt. Boven de 41 is de kans zo klein geworden dat je in Nederland niet meer voor een vruchtbaarheidsbehandeling in aanmerking komt. In ons land ligt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen op 29,5 jaar.

Vruchtbaarheid van mannen

Mannen zijn misschien langer vruchtbaar maar ook hun spermacellen hebben niet het eeuwige leven! Als mannen ouder worden, neemt het volume van de zaadlozing af, zijn de zaadcellen minder beweeglijk en neemt de hoeveelheid afwijkende zaadcellen toe.

Plan het kinderen krijgen op tijd

Naarmate je ouder wordt neemt ook de kans op complicaties zoals vroeggeboorte en achterstand in groei en de kans op erfelijke afwijkingen bij je kindje, toe. Misschien wat minder spontaan allemaal, maar het zijn wel goede redenen om je kinderwens van tevoren met elkaar te bespreken en te plannen.

Het ideale plaatje is een kindje te krijgen voor of rond je 30e jaar. Mocht het om de een of andere manier niet lukken om spontaan zwanger te raken, dan heb je nog tijd voor vruchtbaarheidsbehandelingen in een ziekenhuis of vruchtbaarheidskliniek of het opstarten van een adoptieprocedure. En wil je meer kinderen, dan is er nog genoeg tijd om zwanger te raken voor een broertje of een zusje.