Zwanger en werken

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

zwanger en werk babyWeet je al wat je na de bevalling en zwangerschapsverlof wilt doen? Ga je terug aan het werk? Ga je minder werken? Of kies je ervoor niet meer te werken? Laatst hoorden we op de radio een journaliste die altijd zo fel gekant was tegen moeders die na hun bevalling aangaven niet of in beperkte mate te willen werken. Nu ze zelf moeder is geworden (haar zoontje was anderhalf), ziet ze dit heel anders en bood ze oprecht haar excuses aan alle moeders die hiervoor hadden gekozen en die ze had beledigd. Zo zie je maar. Het is niet zo eenvoudig om van te voren aan te geven of je volledig, gedeeltelijk of niet meer wilt werken.

Oer moedergevoel

Als je je pasgeboren baby in de armen houdt, kun je je er moeilijk een voorstelling bij maken dat er weer een dag aanbreekt dat je aan het werk moet en je kindje naar de opvang gaat. Er komt een oer moedergevoel bij je naar boven en zegt je dat er niets maar dan ook niets jou van je baby kan scheiden. Allemaal heel natuurlijke gedachten en dat is nu eenmaal wat hormonen en emoties allemaal met je doen!

Blijven werken of stoppen met werken na je bevalling?

Mag je kiezen tussen blijven werken of niet dan verkeer je in een luxe positie. Maar sommige vrouwen hebben geen keuze en weten dat ze na hun zwangerschapsverlof weer aan de slag moeten. Als het heel lang heeft geduurd om zwanger te worden of je bevalling was loeizwaar en/of je baby is veel ziek, kan het een overweging zijn om meer tijd uit te trekken voor het moederschap en het wennen aan elkaar. Er zijn ook veel moeders die vinden dat ze een veel leukere moeder zijn als ze werken. We kennen ook moeders die spijt hebben dat ze hun baan ooit hebben opgezegd omdat ze na een aantal jaren geen passende functie meer konden vinden, zeker in tijden van economische crisis.
Wat je ook besluit vanuit persoonlijke of zakelijke overwegingen, het is belangrijk om je eigen gevoel te volgen maar je ook tijdens de zwangerschap te realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van je keuze. Daarom zetten we alle voordelen en nadelen van stoppen of blijven werken voor je op een rij:

Stoppen met werken na bevalling

Voordelen:
- je kunt je volledig focussen op jou, je baby en je gezin
- jij en je partner zijn zelf verantwoordelijk voor de zorgtaken en opvoeding van je kind
- je bent bij elke ontwikkelingsfase van je kindje betrokken
- geen stress met halen en brengen naar de opvang
- geen zorgen en problemen met zoeken van opvang bij ziekte van jou en je baby

Nadelen:
- je wereldje kan ineens wel heel erg klein worden
- je verliest het contact met collega's
- het verliezen van kennis en bijscholing op je vakgebied
- stoppen met werken kan leiden tot gevoel dat je je qua werk niet meer kunt ontwikkelen
- je valt terug naar één inkomen, zie ook 'wat kost een kind'
- afhankelijk van het inkomen van je partner
- het kan heel lastig zijn om als je later toch wilt werken daarna weer een baan te vinden

Je blijft werken na je zwangerschapsverlof

Voordelen:
- het kan je het gevoel geven dat er meer is in het leven dan de verzorging van je baby
- je houdt contact met de werkvloer en je collega's
- je blijft bij op je vakgebied en scholing
- het kan je het gevoel geven je te kunnen blijven ontwikkelen in je werk
- je houdt twee inkomens
- je bent niet financieel afhankelijk van je partner

Nadelen:
- je moet zorgen voor goede kinderopvang of oppas
- bij ziekte van je baby of jezelf moet je een oplossing zoeken voor opvang
- de combinatie moederschap en werk is zwaar
- het halen en brengen in verband met openingstijden en files kan stress geven
- hoewel kinderen heel flexibel zijn en zich snel aanpassen is er dat eeuwige schuldgevoel dat je niet altijd voor je kindje kunt zorgen...

Wat kiezen vrouwen in Nederland?

Voor steeds meer vrouwen is de komst van een baby geen reden om te stoppen met werken blijkt uit de cijfers van het CBS. In het derde kwartaal van 2012 had driekwart van de moeders een baan of actief op zoek. Van de 1,4 miljoen moeders met jonge kinderen was 76% actief op de arbeidsmarkt met een baan van minimaal 12 uur per week. Even een vergelijking met 10 jaar terug: dit was in 2002 maar 60%. De meeste moeders werken vooral in deeltijd, 86% heeft een baan tussen de 12 en 35 uur, blijkt uit het derde kwartaal van 2012.
Heb je een hbo of wo diploma dan is de kans groot dat je blijft werken tonen de cijfers aan. Het gaat daarbij om 87% ten opzichte van lager opgeleide moeders waarvan ongeveer de helft werkt. De laatste jaren besluiten steeds meer middelbaar opgeleide moeders te blijven werken.

Zie ook onze gratis handige downloadlijst: Baby Actielijst, 1e en 2e helft zwangerschap
Meer over zwanger en werken