Zwanger en autorijden

Carine de Bruijn december 1st, 2016

Infographic-pregnancy-guide.414x1744Tijdens je zwangerschap mag je gewoon autorijden. Het vruchtwater vormt tot de laatste maand een goed stootkussen voor de baby in je buik, mocht je onverhoopt een ongeluk krijgen. De laatste maand wordt het vruchtwater minder waardoor je baby meer kans loopt op verwondingen in het geval van een ongeluk. Laat je in deze periode liever rijden, dan dat je zelf achter het stuur kruipt.

Ongelukken

Uit onderzoek blijkt dat de volgende factoren de hoofdoorzaken zijn voor ongelukken tijdens de zwangerschap: misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid en afleiding. Deze factoren kunnen op iedereen een invloed hebben. Echter het feit dat een vrouw zwanger is verhoogt de kans op één van deze symptomen.

Comfort

Neem tijdens langere ritten vaker een pauze om je benen weer te strekken. Dit houdt je bloedsomloop op gang en voorkomt trombose. Verder kun je als je lang stilzit last krijgen van je rug of bekken. Zorg er daarom voor dat je je stoel in slaapstand kunt zetten, zodat je even kunt gaan liggen als dat nodig is. Dit kan natuurlijk alleen als je de passagier bent en niet zelf rijdt!

Veiligheid

Ook als je zwanger bent, is het belangrijk dat je in de auto je gordel blijft dragen. Dit vormt geen gevaar voor je kind en zorgt voor optimale veiligheid. Plaats het diagonale deel van de gordel over de borst en schouders, boven de buik en weg van de nek. Je kunt het heupgedeelte van de autogordel zo laag mogelijk onder je buik doen. Verstel de autostoel, rugleuning en de hoofdsteun voor een comfortabele zithouding.

Speciale autogordel

In Noorwegen zijn ze erg bezig met veiligheid in het verkeer. Zo hebben ze speciaal voor zwangere vrouwen BeSafe Zwanger uitgevonden. Dit is een veiligheidssysteem voor in de auto dat jou en je baby goed beschermt. Een gewone autogordel oefent bij plotseling remmen toch een druk uit op de buik. Het Noorse systeem vermindert deze druk. Het is een plat zitkussen met klittenband. Het klittenband trekt je heupgordel naar beneden, onder je buik. De stoot van de gordel wordt dan opgevangen door je bekken en niet door je buik. Je gordel zit met dit systeem ook fijner, doordat de heupgordel niet steeds omhoog kruipt.

Lees meer over de BeSafe veiligheidsgordel >>