Tweeling tips na de bevalling

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

tweeling tipsNu je tweeling baby's geboren zijn is er werk aan de winkel: je moet je baby's voeden, in bad doen, luiers verschonen en dat steeds keer twee of drie! En dan spreken we nog niet eens over alle verstoorde nachten... Het duurt even voordat je daarin je draai gevonden hebt, dus gun je zelf even de tijd, maar met deze tips moet het vast en zeker lukken!

1. Verdeel de taken

Al tijdens je zwangerschap moet je de verdeling van praktische taken met je echtgenoot bespreken. Bespreek hoe je je baby's samen straks kunt verschonen, voeden en aankleden. Dan blijft er ook nog tijd over om je kindjes te knuffelen!

2. Schakel hulptroepen in

Vooral in de beginfase kun je elke hulp van oma, opa of vrienden gebruiken om je baby's te verzorgen voordat je uitgeput raakt, dus maak er gebruik van en durf hulp te vragen voor het helpen met voeden of het doen van een boodschap!

3. Maak een voedingsschema

Als je je pasgeboren baby's om de beurt voedt realiseer je dan dat daar zo'n beetje de hele dag en nacht mee bezig bent... en dat kan wel eens teveel voor je worden. Probeer je baby's tegelijk te voeden en te verschonen en maak een voedingsschema. Daarmee kun je proberen je baby's tegelijk te laten slapen en voeden. Wordt een van de baby's wakker van de honger? Maak dan ook de andere wakker voor verschoning en voeding.

4. Assistentie bij consultatiebureau

Moet je naar het consultatiebureau dan is het vaak een heel gedoe en stressvol om twee baby's te ontkleden, ze rustig te houden of te troosten! Het is handig om van te voren je partner, moeder, zus of vriendin te vragen je te helpen.

5. Ken de borstvoedingshoudingen

Ga je zelf borstvoeding geven bestudeer dan van te voren welke voedingshoudingen er zijn om je baby's tegelijk borstvoeding te geven. Ga breed zitten, zoek een goede houding en vraag iemand om je eerste baby aan te geven zodat jij kunt aanleggen, daarna schuif je er een lekker (voedings) kussen onder, daarna kun je de andere baby aanleggen. Bij de rugbyhouding leg je de baby's aan met de hoofdjes voor en de lichaampjes en voetjes langs je zij naar achteren. Bij de kruishouding zijn beide baby's aangelegd in madonnahouding waarbij de beentjes van de baby's over elkaar heen liggen. Bij de parallelhouding ligt een baby in madonnahouding en de andere in rugbyhouding.
Tip: er zijn speciale tweeling borstvoedingskussens in de handel!

tweeling borstvoedings houdingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef je flesvoeding dan kun je gebruik maken van een wipstoeltje of autostoeltje waarbij je de baby's tegelijk een flesje geeft of een baby in je armen houdt en de andere in een wipstoeltje.

6. Hulp bij het badderen

Als je twee baby's tegelijk in bad wilt doen, kan dit eigenlijk niet zonder hulp. Doe je baby's bij voorkeur in bad als je samen bent met je partner (bijvoorbeeld 's avonds) of iemand anders die je helpt. Zo kun je een voor een de baby's badderen. Ben je alleen dan moet je een van de baby's in zijn wiegje of wipstoeltje wachten en ben je veel meer tijd kwijt.

7. Herken je tweeling

Misschien ben je bang dat je je eeneiige tweeling niet uit elkaar kunt houden? Al snel zul je toch wat verschillen zien, zoals een moedervlekje of een ander lichamelijk kenmerk. Of weet je welke baby iets stiller of juist pittiger is. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je ook een teennageltje lakken in een kleurtje of gebruik maken van polsbandjes.

8. Help! Twee huilende baby's!

Het is mogelijk dat je kinderen elkaar met hun huilgedrag aansteken en dus dubbel beginnen te huilen. Baby's huilen nu eenmaal door te communiceren, maar dat nu juist wel eens wat teveel voor je worden. Huilen je baby's veel dan kan er sprake zijn van een huilbaby. Soms helpt het om een baby in de armen te troosten en de andere in een wipstoeltje of kinderwagen te leggen en deze te bewegen. Lukt het troosten niet, trek dan aan de bel bij je partner, vrienden of familie en zeg dat je een time-out nodig hebt. Gelukkig leren meerlingbaby's snel zichzelf te troosten omdat ze eraan gewend raken niet meteen aandacht te krijgen.