Tweeling

Carola Siksma-Ruiters juni 14th, 2016

tweelingBen je zwanger van een tweeling? Gefeliciteerd want dat is dubbel geluk en ook bijzonder. Bij een op de 80 zwangerschappen gaat het om een tweeling dus helemaal uniek is het krijgen van een tweeling niet!

Eeneiige tweeling

Ongeveer 30% van deze zwangerschappen zijn eeneiig, hierbij is één eicel bevrucht door één zaadcel waaruit (de redenen weten we niet) twee embryo's zijn ontstaan. Deze vruchten delen een placenta, zijn van hetzelfde geslacht, hebben dezelfde bloedgroep en zien er straks precies hetzelfde uit.

Twee-eiige tweeling

Bij de andere 70% gaat het om twee-eiige tweelingen. Dan zijn je baby's ontstaan door twee vrijgekomen eicellen die door aparte zaadcellen zijn bevrucht. Deze kinderen hebben verschillende erfelijke aanleg; ze verschillen van uiterlijk en kunnen ook van geslacht verschillen. Het kan dus gaan om een zus en broer, of twee zussen of twee broertjes! Soms is het van te voren niet duidelijk of het om een een- of twee-eiige zwangerschap gaat, dit blijkt dan pas uit onderzoek van de vruchtvliezen na de bevalling.

Wanneer meer kans op een tweeling

Ben je boven de 35 jaar, heb je al meer dan vier kinderen, heb je vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan, ben je van Afrikaanse afkomst of ben je er zelf eentje van een twee-eiiige tweeling of komen er in jouw familie twee-eiige tweelingen voor, dan bestaat een grotere kans op het krijgen van een twee-eiige tweeling.

Verloop van de zwangerschap en bevalling

Door echografie kun je al vroeg in de zwangerschap te weten komen of het om een tweeling of meerling gaat. Het kan ook zijn dat je baarmoeder voor de duur van de zwangerschap erg groot is en er meerdere harttonen te horen zijn. Als je zwanger bent van een tweeling wordt je extra goed in de gaten gehouden omdat:

  • niet alle plaatsen in jouw baarmoeder geschikt zijn voor de innesteling, het verschil in grootte van de baby's kan daarom soms wel een pond zijn.
  • tweelingen meestal vroeger worden geboren dan een eenling, zo rond de 36 of 37 weken.
  • het geboortegewicht lager ligt dan bij eenlingen, meestal maximaal 2500 gram.
  • het eerste kindje meestal in hoofdligging ligt, en de tweede in stuitligging of dwars.
  • het tweede kindje niet gelijk na de eerste, maar ook veel later kan worden geboren.

Daardoor vindt de geboorte van een tweeling altijd plaats in het ziekenhuis. Daarbij wordt gestreefd naar een natuurlijke, vaginale bevalling. Een keizersnede kan pas nodig zijn als je eerste baby in een stuitligging ligt. Zijn je kinderen zonder complicaties geboren en hebben ze een goed gewicht, dan mag je vrij snel weer naar huis.

Lichamelijke klachten bij zwangerschap

Het krijgen van een tweeling of meerling vraagt veel van je lichaam. Het kan zijn dat je veel last hebt van misselijkheid, ijzergebrek een hoge bloeddruk en het ontwikkelen van diabetes. Ook betekent het een veel grotere belasting voor je rug, het regelmatig doen van oefeningen en een zwangerschapscursus kunnen daarbij helpen. Het kan zijn dat je het advies krijgt regelmatig rust te nemen of eerder te stoppen met werken. Als je een tweeling verwacht kun je iets meer voedingrijke calorieën nemen: proteïnen, koolhydraten (geen geraffineerde) en vetten. Laat je regelmatig controleren en volg de adviezen goed op voor je eigen gezondheid en die van je kinderen.

Uitzet kopen voor een tweeling

Betekent het krijgen van een tweeling dat je alles dubbel moet kopen? Het antwoord is nee! Gelukkig maar, anders zou dit wel een heel grote aanslag op je portemonnee vormen. We hebben een handige lijst voor je gemaakt die je gratis kunt downloaden.