Kraampakket

Carola Siksma-Ruiters oktober 24th, 2017

kraampakketAls je zwanger bent kun je meestal vanaf de vierde maand van je zwangerschap een kraampakket aanvragen. Hier vind je meer over het aanvragen van zo'n pakket en wat er allemaal in zit!

Kraampakket aanvragen

Hoe vraag je een kraampakket aan? Loop de polis van je verzekering goed na bij het hoofdstuk 'kraamzorg' en kijk of je recht hebt op een kraampakket. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een kraampakket en sturen deze toe, maar dit kan dus variëren per verzekeringsmaatschappij. Om aan te tonen dat je zwanger bent wordt om een zwangerschapsverklaring gevraagd.

Inhoud kraampakket

En dan krijg je zo'n grote doos thuisbezorgd. De inhoud is wat anders dan van een gratis babydoos, want hier zitten allerlei spullen in die er nodig zijn voor de (thuis)bevalling. Over het algemeen zitten deze onderdelen in je kraampakket:

  • 10 celstofonderleggers
  • 1 matrasbeschermer
  • 3 pakken kraamverband (schrik niet van de grootte!)
  • (niet sexy) netbroekje om het verband op zijn plaats te houden
  • 1 flesje alcohol van 70% voor het ontsmetten
  • 1 pak watten
  • steriele gaasjes in twee maten
  • 1 navelklemmetje (bijzonder, want dan is de baby dus net geboren!)

De verloskundigen en kraamhulp vinden het prettig als je deze producten niet uit de verpakking haalt en bij elkaar houdt, zodat ze het gemakkelijk en snel kunnen pakken mocht de bevalling zich aandienen. Vaak zit er ook een leuk cadeautje in het kraampakket, die mag je er natuurlijk wel uithalen!

Extra naast het kraampakket

Handig om naast het kraampakket klaar te leggen is een fris zeeppompje, want de handen moeten regelmatig worden gewassen voor de nodige hygiëne bij de bevalling en de nazorg. Leg ook een paar vuilniszakken klaar voor het weggooien van de vieze spullen en wasgoed.

Wat je verder nog klaar moet leggen:

Wat de verloskundige en kraamhulp ook nodig hebben en niet in het kraampakket zit zijn: een aantal katoenen hydrofiele luiers om de baby direct na de geboorte mee af te drogen. Een kruik is aan te raden om de kleertjes voor te verwarmen en daarna om de baby warm te houden, ook in de zomermaanden. Een schone nagelborstel of tandenborstel is handig om de gebruikte instrumenten af te wassen.

Kraampakket kopen

Als je een kraampakket niet van de verzekering vergoed krijgt, dan is er altijd de mogelijkheid om dit pakket zelf te kopen bij bijvoorbeeld een thuiszorgwinkel. Ook kun je een pakket laten samenstellen bij de apotheek in jouw buurt!