Geboortekaartjes

Carola Siksma-Ruiters januari 29th, 2019

geboortekaartje van vroeger 1Met een geboortekaartje laat je familie en vrienden weten dat jouw baby is geboren. Wist je dat Nederland een echt geboortekaartjes land is? In veel andere landen wordt er geen kaartje verstuurd. Ondanks alle digitale mogelijkheden is een geboortekaartje nog steeds een mooie aankondiging en tastbare herinnering voor later waar zo'n 80 tot 90% van de Nederlanders gebruik van maakt.

Historie van het geboortekaartje

Als er vroeger een baby werd geboren, was dat een nieuwtje voor de stads- of dorpsomroeper. Er werd aan de deur een klopper gehangen; een kanten handwerkje. Zat er een papiertje in dan was er een meisje geboren, zonder een jongen. Rond 1900 was het gebruikelijk een ooievaar te plaatsen bij een geboorte. In de tweede helft van de 19e eeuw werden er geboortebrieven verstuurd, versierd met een mooi randje. Pas rond 1950 verstuurden vooral rijke mensen een geboortekaartje. Veel voorkomende afbeeldingen waren een ooievaar of een kool. Rond 1960 zie je naast zwart wit afbeeldingen ook gekleurde afbeeldingen op geboortekaartjes verschijnen. In de loop van de jaren veranderen de geboortekaartjes qua kleurgebruik en lay-out, inspelend op de styling van het interieur geboortekaartje jille jilleen in de mode. Zo zijn in de jaren 70 de kleuren bruin en paars hip en zie je in de jaren 80 veel knuffelachtige plaatjes in pasteltintjes. Vanaf de jaren 90 kun je kiezen uit een groot aanbod lieve, humoristische, stoere en hippe kaartjes. Vanaf 2000 zie je dat er steeds meer geboortekaartjes digitaal worden gemaakt.

Tekst geboortekaartje

Een geboortekaartje wordt met zorg uitgekozen. Naast een mooie of leuke afbeelding kan deze ook worden aangevuld met een lief gedichtje. Verder staat de naam van de baby erin, wie de ouders en broertjes of zusjes zijn en het adres. Soms aangevuld met feiten zoals het geboortegewicht en lengte en de bezoektijden voor het kraambezoek.

Originele geboortekaartjes

Je kunt geboortekaartjes uitzoeken bij een drukker bij jou in de buurt of online waarbij je kunt kiezen uit veel ontwerpen die jaarlijks worden aangepast. Bij een drukker wordt het binnenwerk van de kaartjes via offset techniek gedrukt, online worden kaartjes digitaal gedrukt. Vroeger zagen digitale kaartjes er niet zo mooi uit, maar de technieken zijn enorm verbeterd. Hieronder een omschrijving van verschillende stijlen geboortekaartjes. Het is de kunst een kaartje te vinden dat bij jullie past!

Tijdloos klassiek

geboortekaartje aagje 2Altijd mooi en tijdloos; een wit klassiek kaartje met bijvoorbeeld roze of lichtblauw strikje. Hierbij past een cursief (schuin) en sierlijk lettertype. Of kies uit de collectie klassieke kaartjes met tijdloze afbeeldingen.

Humoristisch

Houden jullie wel van een grapje en lachen jullie veel samen? Dan is een humoristisch of grappig geboortekaartje misschien een goed idee.

Populaire figuren van tv of boekjes

Voor het gebruik van bekende figuren, denk aan nijntje, Woezel en Pip en Sesamstraat, moeten rechten worden betaald. Daarvoor hebben kaartjes aanbieders afspraken gemaakt waarbij een percentage van de omzet moet worden afgedragen. Je mag deze afbeeldingen dus niet zomaar gebruiken, maar kunt ze vinden bij verschillende geboortekaartjes aanbieders!

Hippe geboortekaartjes

Liever een hip geboortekaartje? Deze geboortekaartjes zijn qua ontwerp en lettertype helemaal afgestemd op de styling en kleuren van babykamers en de mode van vandaag!

Geboortekaartje ontwerpen

Kun je niets vinden wat je leuk vindt? Misschien kun je zelf een beetje vormgeven? Dan is het mogelijk via online geboortekaartjes programma's zelf een geboortekaartje te ontwerpen. Of maak een afbeelding en overleg met de drukker in de buurt wat de mogelijkheden zijn.