Kraamfeest

Carola Siksma-Ruiters mei 2nd, 2016

kraamfeest babystufIn plaats van kraamvisite in de kraamperiode kun je kiezen voor een speciaal kraamfeest of babyborrel waar je op een bepaalde dag al het bezoek ontvangt dat naar jouw baby wil komen kijken. Meestal wordt een kraamfeest drie tot acht weken na de geboorte gehouden, dan ben je zelf een beetje bijgekomen. Het grote voordeel van een kraamfeest is dat je niet constant bezoek hoeft te ontvangen waarvoor je beschuiten moet smeren, je bent in één klap klaar. Een nadeel is wel dat het wat onpersoonlijk kan zijn omdat je niet iedereen één op één kunt spreken.

Gouden tips voor een succesvol kraamfeest

Je kunt ervoor kiezen om directe familie wel de eerste dagen langs te laten komen voor kraamvisite en voor alle ander familie en vrienden een kraamfeest te organiseren. Lees hier onze gouden tips voor de organisatie van een succesvol kraamfeest!

1. Aankondigen

Je kunt met het geboortekaartje al aankondigen dat je een kraamfeest gaat houden, of gebruik een apart inlegvelletje voor de gasten die je wilt uitnodigen. Vermeld een duidelijke begin- en eindtijd.

2. Bereid kraamfeest voor

Bereid je kraamfeest goed voor, bijvoorbeeld al in de zwangerschap. Denk na over wie je wilt uitnodigen, leg daarvoor een adressenlijst aan. Besluit waar je dit wilt houden, thuis of ergens anders? Wil je hulp inschakelen voor dit kraamfeest of regel je alles zelf? Kijk wanneer je dit wilt organiseren. Wat wil je te eten en drinken aanbieden?

3. Maak wensenlijst voor kraamcadeaus

Voorkom dat je teveel knuffels of rompertjes ontvangt en leg een wensenlijst aan. Het is ook een idee om je wensenlijst bij een babyspeciaalzaak neer te leggen en je gasten op deze mogelijkheid te wijzen. We hebben veel ideeën voor originele kraamcadeaus voor je verzameld.

4. Denk na over het eten en drinken

Welke hapjes en drankjes wil je presenteren op het kraamfeest? Je kunt dit zo luxe maken als je zelf wilt; van zelfgemaakte soesjes, lange vingers en glaasjes gekleurde limonade tot prachtige geboortetaarten, rosé champagne en chocoladefonteinen in roze of blauw! We hebben veel inspiratie voor je verzameld voor originele geboorte traktaties.

5. Versieringen zoeken

Zoek leuke versieringen voor je kraamfeest in roze of blauwe tinten. Bij de geboorte van je kindje mag je gerust uitpakken! Naast de traditionele ooievaar zijn er inmiddels veel leuke versieringen verkrijgbaar, zoals geboorte slingers, pompoms, raamvlaggen, raamstickers en ballonnen.

6. Tafels en speelhoekje

Dek een lange buffet tafel met mooi linnengoed of speciaal tafelkleed en zet hierop alle drankjes en hapjes die je hebt gemaakt op mooie schalen en etagères. Dat staat feestelijk en is praktisch. Zijn er voldoende zitplaatsen? Je kunt ook een paar statafels huren waar mensen aan kunnen staan. Richt voor kleine kinderen een speciaal speelhoekje in en zet hier wat hapjes en drankjes bij en vraag een nichtje of buurmeisje om de kleintjes in de gaten te houden.

7. Kraamfeest liever uitbesteden

Misschien is je huis wat aan de kleine kant of heb je geen zin in al die drukte thuis. Een mogelijkheid is om je kraamfeest te laten cateren door een professioneel bedrijf dat zorgt voor het dekken van de tafels, het leveren van alle hapjes en drankjes en de bediening. Of je kunt ervoor kiezen om het op een andere locatie te houden, dan heb je er helemaal geen omkijken meer naar. Hier hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje aan.

8. Zorg voor baby's rust

Een kraamfeest kan best druk en vermoeiend zijn voor je baby. Het is beter om je baby niet van hand tot hand te laten gaan, zoveel indrukken kan je kleintje echt niet goed verwerken, maar je kindje te laten bewonderen in een wiegje of kinderwagen. Daar zal je bezoek beslist begrip voor hebben.

9. Maak een naslagwerk

Het is leuk om van dit kraamfeest een naslagwerk te maken in de vorm van een fotoboek of videoverslag. Of vraag je bezoek een persoonlijke wens op te schrijven op kaartjes die je van te voren maakt, zij kunnen deze dan in de wensboom hangen en je kunt ze later in een album verwerken.

10. Bedankje voor de gasten

Het is wel attent om je gasten bij het vertrek iets mee te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van suikergoed dat je zelf in een mooi doosje of tule hebt verpakt met een lintje of een mooie foto van je baby met een dankwoord erop.