Vloeien

Carola Siksma-Ruiters mei 2nd, 2016

vloeien post partum slips babystufDe eerste weken komt er nog veel bloed uit je baarmoeder, dat heet vloeien, ook wel lochia of kraamvloed genoemd. Dit bloed komt uit de wond in de baarmoeder, waar eerst de placenta zat.

Vloeien na de bevalling

De eerste dag kun je na de bevalling veel bloed en grote stolsels verliezen en moet je bijna elk uur wel een nieuw kraamverband gebruiken. Daarna neemt het vloeien af. Na ongeveer vijf weken stopt het vloeien vanzelf.
Hoeveel je vloeit verschilt van vrouw tot vrouw. Verlies je te veel bloed, duurt het vloeien te lang, of ruikt de kraamvloed onaangenaam, meldt dit dan bij je verloskundige of huisarts. Het kan zijn dat er toch een stukje placenta is achtergebleven.

Wat mag je niet als je vloeit?

Als je vloeit ben je gevoelig voor infecties, de wond in de baarmoeder is immers nog niet dicht, daarom wordt het afgeraden om in bad te gaan en tampons te gebruiken. Onder de douche gaan is prima. Verschoon het kraamverband regelmatig.
Na zes weken zit er een nieuwe laag aan de binnenzijde van je baarmoeder en kan de maandcyclus weer beginnen. Dit betekent trouwens ook dat je weer vruchtbaar bent!

Op de foto: niet het meest elegante product maar wel handig voor in huis: deze post partum slips of netbroekjes houden kraamverband op zijn plaats en zijn luchtdoorlatend, daarmee genezen wonden (denk ook aan een keizersnede!) sneller.

Andere klachten in de kraamtijd