Naweeën

Carola Siksma-Ruiters mei 2nd, 2016

naweeen babystufNaweeën zijn nodig om de placenta en vruchtvliezen geboren te laten worden, ze komen dus na de bevalling. Naweeën zijn ook nodig om je baarmoeder, die tijdens de zwangerschap enorm is opgerekt, weer naar zijn normale vorm te laten krimpen. Hoeveel last je hebt van een nawee verschilt van vrouw tot vrouw. Verloopt een bevalling heel snel dan is de kans groot dat je daarna flink last kan krijgen van naweeën.

Hoe lang duren naweeën?

Naweeën duren gewoonlijk een paar dagen.

Zijn naweeën pijnlijk?

Bij een eerste bevalling worden de naweeën als minder pijnlijk ervaren, bij een volgende bevalling juist pijnlijker. Dit komt omdat de baarmoeder meer is uitgerekt dan bij de eerste bevalling en meer moeite moet doen om haar oorspronkelijke vorm terug te krijgen. De ene vrouw voelt deze weeën als een lichte menstruatiepijn, de andere als erge krampen.

Wat kun je doen bij naweeën?

Zorg ervoor dat je regelmatig plast zodat je blaas leeg is en je baarmoeder goed kan krimpen. Heb je erg veel last dan helpt een warme kruik, warme douche of een massage tegen de pijn. Neem alleen paracetamol in overleg met je verloskundige.

Andere klachten in de kraamtijd