Hechtingen en aambeien

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

hechtingen en aambeienBij een knip of scheur wordt je vlak na de bevalling gehecht. Het is dan geen pretje om met een beurse onderkant ergens op te zitten of naar het toilet te gaan.

Ik ben gehecht wat nu?

Het klinkt misschien vreemd maar het advies luidt om op een harde stoel te gaan zitten in plaats van een zacht matras of bank waar de wond juist meer wordt opgerekt. Een zitring kan ook helpen de pijn te verlichten als je gaat zitten. Dit kan een opblaasbaar kinderzwembandje zijn maar je kunt ook een handdoek in de vorm van een cirkel leggen en daarop gaan zitten.
Plassen als je hechtingen hebt kan een pijnlijk, branderig gevoel geven. Wat helpt is om tijdens het plassen een kannetje water langs je vagina uit te gieten. Plassen onder de douche is de eerste dagen ook een optie. Je kraamhulp controleert je hechtingen regelmatig en de hechtingen lossen vanzelf op. Heb je erg veel last van je hechtingen, meld dit dan, misschien krijg je het advies om even te zitten in een badje met biotex of kamille. Dat werkt namelijk ontstekingsremmend.

Uitscheuren bevalling

Uitscheuren als gevolg van de bevalling en waarvoor je moet worden gehecht, komt in verschillende gradaties voor. Een scheurtje rond of in de vagina is heel normaal, soms hoef je er niet eens voor worden gehecht. Bij een eerstegraads ruptuur gaat het alleen om een scheurtje van huid en slijmvlies. Bij een tweedegraads ruptuur gaat het ook om onderliggend spierweefsel. Bij een derdegraads ruptuur gaat de scheur tot in de kringspier van de anus en soms het binnenweefsel van de endeldarm. In dat geval spreken we ook wel van een totaal ruptuur waarvoor je naar het ziekenhuis moet om gehecht te worden. Het hechten is belangrijk voor het herstel van de bekkenbodem spieren en om verzakking van baarmoeder of blaas tegen te gaan.

Aambeien

Door je zwangerschap en de enorme druk van het persen kun je aambeien krijgen. Dit zijn gezwollen bloedvaatjes aan de binnenzijde van de endeldarm. Deze uitstulpingen zie je rond de anus en kunnen pijnlijk zijn bij het zitten of als je naar de wc moet.

Wat kun je doen bij aambeien

Aambeien kunnen zorgen voor pijn en jeuk. Via verloskundige of huisarts zijn er middeltjes verkrijgbaar die helpen bij aambeien. Sommige geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar.
Zorg dat als je aandrang krijgt, direct naar het toilet gaat. In plaats van toiletpapier kun je zachte doekjes gebruiken.

Angst voor de stoelgang

Als je pas bent bevallen zal de verloskundige en kraamhulp willen weten of je al ontlasting hebt gehad. Meestal heb je op de derde dag wel aandrang, maar ben je bang om naar het toilet te gaan. Zowel hechtingen als aambeien kunnen je doen griezelen, wie weet scheurt er straks weer wat open? Mits de sluitspier niet is beschadigd zal deze zonder problemen functioneren. Wat natuurlijk helpt is een zachte ontlasting. Heb je na vier dagen nog geen stoelgang gehad dan wordt er een laxeermiddel voorgeschreven.

Probeer aambeien te voorkomen

Probeer aambeien zoveel mogelijk te voorkomen door veel te drinken en veel vezels te eten zodat de ontlasting zacht wordt. Aambeien verdwijnen meestal weer vanzelf, neem anders contact op met je huisarts.

Andere klachten in de kraamtijd