Klachten in kraamtijd

Carola Siksma-Ruiters mei 2nd, 2016

naweeen babystufHeb je net een pittige bevallig achter de rug en dan zit je nu met wat vervelende lichamelijke klachten! Niet voor niets zeggen ze: negen maanden zwanger, negen maanden ontzwangeren! Helaas, lichamelijke klachten na je bevalling horen erbij daarom behandelen we hier de meest voorkomende.

Vocht vasthouden en veel plassen

Tijdens je zwangerschap heb je veel vocht vastgehouden dat je nu via plassen en zweten weer verliest. Dat is de reden dat je kraamhulp je bed zo vaak verschoont! De spiergroepen in je bekken zijn door de bevalling flink opgerekt en het duurt nog even voordat je de controle over je bekkenbodem spieren terug hebt. Het is belangrijk om weer te kunnen plassen, lukt dit niet binnen zes uur na de bevalling, meldt dit dan bij je verloskundige of kraamhulp!

Andere lichamelijke ongemakken na de bevalling behandelen we uitgebreid:

Naweeën

Geen pretje en ze kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, naweeën waarbij je baarmoeder flink samentrekt.

Vloeien

Schrik niet, na de bevalling kun je behoorlijk vloeien, veroorzaakt door de wond in je baarmoeder.

Stuwing en borstontsteking

Borsten die aanvoelen als meloenen en pijnlijk zijn: dat heet stuwing! Weet wat je moet doen aan deze stuwing en hoe je een beginnende borstontsteking kunt behandelen.

Pijn bij borstvoeding en tepelkloven

Helaas is het geven van borstvoeding in sommige gevallen pijnlijk. Wat kun je doen om pijn bij borstvoeding te voorkomen, te behandelen en hoe ga je om met tepelkloven?

Hechtingen en aambeien

Je moet er waarschijnlijk niet aan denken, maar de meeste vrouwen krijgen wel een of meerdere hechtingen. Wat kun je er aan doen om de pijn te verzachten? Lees hier ook wat aambeien zijn en hoe je je angst voor de wc kunt overwinnen.