Babyshower

Carola Siksma-Ruiters mei 6th, 2016

babyshowerDit uit Amerika overgewaaide feestje wint steeds meer terrein in Nederland: een babyshower! Een babyshower is een beetje vergelijkbaar met het bij ons bekende kraamfeest maar is toch wezenlijk anders omdat dit feestje gegeven wordt als de baby nog niet geboren is, zo rond de 30e week van de zwangerschap. Dat is de periode dat de aanstaande moeder zich goed voelt; de meeste klachten zijn voorbij en de dikke buik zit nog niet te veel in de weg. Bovendien is dan vaak al bekend of het om een jongetje of meisje gaat en dat is weer leuk voor de versiering (roze of blauw) en het geven van cadeautjes.

Bij een babyshower is het de bedoeling om de aanstaande moeder te verrassen. Van oudsher was dit een goed moment om de mama in spe babyspullen te geven die ze als aanstaande ouder nodig heeft voor de verzorging van de baby. Deze gedachte is inmiddels achterhaald, zeker als je al die voorbeelden van uitbundige feestjes en luxe cadeautjes ziet! Zo duur en luxe hoeft een babyshower gelukkig beslist niet te zijn.

Wie nodig je uit op een babyshower?

Op een babyshower zijn vriendinnen, zussen en moeders van de aanstaande mama welkom. Meestal is het toch een vrouwenaangelegenheid. Een babyshower wordt in het algemeen in het huis van de zwangere gegeven maar dat is geen must.
Tips en ideeën voor een strak georganiseerde babyshower:

 1. Zorg voor een verrassingseffect, dus probeer het feestje voor de aanstaande moeder geheim te houden! Verzamel de adressen van directe familie en vriendinnen van het feestvarken, prik een datum en tijd en verstuur originele uitnodigingen of nodig uit per email. Het is niet vreemd om een kleine bijdrage in de kosten te vragen voor het organiseren van deze babyshower voor versiering, cadeaus en prijzen, maar kondig dit dan tijdig, dus voor of in de uitnodiging aan.
 2.  Zoek leuke versieringen zoals bekertjes, servetten, ballonnen en slingers. Als je het geslacht van het kindje weet, kun je de versiering daarin aanpassen. Of kies een speciaal thema dat bij de zwangere past. Er is veel kant-en-klaar via internet verkrijgbaar. Wil je kosten besparen: een boel versieringen kun je zelf maken!
 3.  Geen feest zonder lekkere hapjes en drankjes. Het is leuk om daarbij een link te maken naar het geslacht van de baby of het thema. Dus een roze of blauwe geglazuurde taart of cupcakes, blauw of roze gekleurd alcoholvrij welkomstdrankje etc. Wil je het niet te duur maken, denk dan aan het zelf maken van taart en cupcakes of verdeel de taken.
 4.  Het is leuk om met de groep een paar babyshower spelletjes te spelen en de winnaars kleine prijsjes te geven. Ook het geven van de cadeautjes aan de zwangere kun je in de vorm van een spelletje doen.
 5.  Als jij de organisatie op je neemt vraag dan iemand anders om foto's of een filmpje te maken als herinnering. Nog leuker is het als deze persoon bereid is om een digitaal fotoboekje te maken, dat is dan gelijk een cadeautje!
 6. Misschien is het een leuk idee om een kleine attentie aan alle gasten te geven als dank voor hun komst. Is het budget geen issue dan kun je zelfs overwegen een gevulde goodybag te geven.

Ideeën voor originele babyshower cadeaus

In Noord- en Zuid-Amerika is het gebruikelijk om geld te geven maar dan wel leuk verpakt zoals een zelfgemaakte luiertaart. Bij ons is het meer gebruikelijk om leuke en praktische cadeautjes te geven. Misschien vind je het moeilijk om een babyshower cadeau te verzinnen, daarom hierbij wat ideeën:

 • Babykleding zoals mooi babyrompertje, boxpakje, een eerste zwempakje of zwembroekje, pyjamaatje of leren slofjes.
 • Praktische cadeautjes zoals een babyfoon, wipstoeltje, keukenmachine voor het maken van babyvoeding, handige reisdeken, heerlijk voedingskussen of mooie verzorgingstas die de moeder ook na de babytijd nog kan gebruiken. Deze kun je dan gezamenlijk geven.
 • Een mooi bewaarartikel voor later zoals een zilveren spaarpot, fotoalbum voor het toekomstige kindje, bestekje, mooi boek of mooie handdoek al dan niet gepersonaliseerd.
 • Ook handig: cadeaubonnen voor het kopen van babyspullen van een babywinkel zoals Babypark, Babydump of Prénatal. Maar ook een tegoedbon voor het maken van een familie- of babyfoto is een goede zet. Minder chic maar wel superpraktisch is een tegoedbon of geld voor het kopen van luiers of babyvoeding.
 • Kom je er dan nog niet uit kijk dan beslist even op onze lijst originele kraamcadeautjes, daar vind je beslist een origineel cadeautje!