De kraamtijd

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

kraamtijd babystufAls de bevalling erop zit en jij met je baby in je armen heerlijk in een fris opgemaakt bed ligt, breekt de kraamtijd aan. Hopelijk ben je dan lekker thuis met je partner en een aardige hulp van de kraamzorg die je lekker gaan verwennen. Of niet?

De eerste kennismaking in de kraamtijd

De kraamperiode omvat een periode van 10 dagen direct na de bevalling. De kraamtijd is bedoeld om je lichaam te laten herstellen en daarom lig je de eerste dagen lekker op bed. Met een bevalling heeft je lichaam een topprestatie geleverd en het is belangrijk om goed uit te rusten.
De kraamtijd is ook belangrijk voor de hechting tussen jou, je baby en je partner. Direct na de geboorte zie je al dat een baby heel alert reageert, je kindje kijkt je aan, voelt jouw huid en aanraking, hoort je stem en ruikt je geur. Juist deze fase is heel belangrijk voor jullie beiden om vertrouwd te raken met elkaar.

Hormonen in de kraamtijd

Had je eerst last van je hormonen tijdens de zwangerschap, voor de bevalling, ook in de kraamtijd gieren hormonen nog steeds door je lijf. Daardoor kun je behoorlijk ontregeld raken. Oxitocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, zorgt voor de baring en de toeschietreflex bij borstvoeding. Het zorgt ervoor dat je je openstelt en rustig bent, dus dat is mooi. Maar het kan ook gebeuren dat je gemoedtoestand ineens omslaat door een geur, geluid of beweging. Dan verander je plotseling in een moederdier dat haar kroost wil beschermen. Of je voelt je ineens zo verdrietig en moet om het minste en geringste huilen... Deze kraamtranen die meestal vanaf de vierde kraamdag vloeien, zijn heel normaal. Slechts in sommige gevallen mondt deze babyblues uit tot een postnatale depressie.

Klachten in de kraamtijd

Na de bevalling kun je last krijgen van verschillende kwaaltjes of klachten die we uitgebreid behandelen.

Kraamzorg en de kraamhulp

Een kraamverzorgende of kraamhulp komt speciaal om jou en je partner te helpen met de dagelijkse verzorging van jou en je baby. Beval je thuis? Dan assisteert ze de verloskundige met de thuisbevalling en verzorgt jou en je baby na de geboorte. Een kraamhulp verricht medische controles (ze houdt onder andere de temperatuur bij van jou en je baby en controleert de hechtingen), registreert alles in het kraamdossier, trekt aan de bel bij problemen, geeft adviezen en tips over voeding en verzorging en, niet onbelangrijk, ze is ook een aanspreekpunt als je emotioneel hulp kunt gebruiken!
Daarnaast helpt ze bij kraamvisite en beschuitjes smeren, zorgt ze voor het eten en verricht licht huishoudelijk werk zoals stofzuigen, een wasje draaien en het schoonmaken van wc en badkamer.
Een kraamhulp krijg je afhankelijk van je verzekering en hoe je bevalling is verlopen voor 4 tot 8 uur per dag. Van te voren weet je niet welke kraamhulp je krijgt toegewezen. Dat is dus even afwachten of het goed klikt. Probeer met je kraamhulp goede afspraken te maken over wat je verwacht. Ben je ontevreden over hoe het gaat, bespreek dit dan zo snel mogelijk, vind je dit moeilijk vraag dan of je partner of moeder erbij komen zitten. Lukt dat niet, schakel dan de kraamorganisatie in. Bedenk: je kunt deze kraamperiode niet meer overdoen!