Strippen bevalling

Carola Siksma-Ruiters juni 14th, 2016

strippen bevallingAls je 40 of 41 weken zwanger bent kan een verloskundige de bevalling op gang brengen door je te strippen. Het is wel belangrijk dat jij je goed voelt en er geen risico is voor de gezondheid van je baby. Door te strippen vergroot de verloskundige de kans op een natuurlijke bevalling.

Wat is strippen?

Rond week 40 en 41 zit je baby al goed ingedaald met zijn hoofdje vlak voor het geboortekanaal. Ook staat de baarmoedermond al een beetje open. De verloskundige gaat met één of twee vingers in de baarmoedermond en probeert dan de vliezen een beetje los te maken van de baarmoedermond, dit heet strippen. De vliezen worden daarbij niet gebroken maar het kan net het zetje geven om de bevalling op gang te brengen. Strippen levert 20% meer kans op een natuurlijke bevalling omdat je lichaam bepaalde hormonen gaat aanmaken die nodig zijn om je lichaam voor te bereiden voor het bevallen. Mogelijk kan het strippen na twee dagen nog eens worden herhaald. Blijft de bevalling daarna toch uit dan wordt vaak gekozen voor een inleiding door de gynaecoloog.

Spontane bevalling

Een spontane bevalling is natuurlijk wat jij en je hulpverleners zullen wensen. Met medische inleiding bestaat de kans dat de ontsluiting moeizaam gaat, kunnen er problemen zijn bij het persen en kan het zijn dat de placenta niet spontaan geboren wordt. Ook is de kans op een kunstverlossing groter. Om deze redenen zijn hulpverleners terughoudend voor het medisch inleiden van de bevalling.

Meer over bevallen >>