Pijn bij bevalling

Carola Siksma-Ruiters mei 2nd, 2016

bevalling verloopLaten we er geen doekjes om winden: een bevalling doet pijn. Wel ervaart iedere vrouw de bevallingspijn op andere manier. Sommige vrouwen zien de bevalling met vertrouwen tegemoet, anderen kunnen zich er vreselijk zorgen over maken. Pijn hoort bij een bevalling; het is een waarschuwingssignaal dat je baby geboren gaat worden en een veilige plek moet zoeken om je kind veilig geboren te laten worden. Maar we leven gelukkig niet meer in de Middeleeuwen. Pijn mag niet te lang te duren en hoeft ook niet ondraaglijk te zijn. Daarom is het fijn te weten dat er verschillende manieren van pijnbestrijding bij de bevalling zijn, van hypnobirthing, geboorteTENS,

Opbouw van de pijn van de weeën

De bevalling begint met ontsluitingsweeën. Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën. Dat is het moment dat je mag persen en de baby geboren wordt. Elke vrouw ervaart deze weeënpijnen op een andere manier: sommige vrouwen vinden de ontsluitingsweeën naar en zijn blij dat ze mogen persen, anderen ervaren het persmoment als het meest heftig. Pijn is helaas moeilijk meetbaar.

Angst en stress bij de bevalling

Maar andere factoren spelen ook een rol. Het maakt nogal een verschil of je bevalling kort of lang duurt. Maar ook factoren als angst en stress en je verwachtingen van de bevalling, zijn van invloed. Ook maakt het uit of je bevalt van een eerste of volgende kindje. De geboorte van een eerste kindje is over het algemeen pijnlijker dan een tweede of volgende. Gelukkig komen er bij de bevalling ook endorfine vrij die ervoor moeten zorgen dat de pijn dragelijk is.

Meer over pijnbestrijding bij de bevalling >>
Meer over de bevalling >>
Zwangerschapskalender >>