Inleiden bevalling

Carola Siksma-Ruiters juni 28th, 2016

inleiden bevallingAls je over tijd bent, zeg 1 of 2 weken na de uitgerekende datum kan er besloten worden om de bevalling kunstmatig in te leiden. De reden is dat de placenta niet meer zo goed werkt en dat is niet goed voor de gezondheid van je baby. Vanaf het moment dat je over tijd bent wordt je vaker gecontroleerd, elke twee of drie dagen. Er wordt gecontroleerd of het nog goed gaat met de baby, er wordt naar het hartje geluisterd en er wordt een echo gemaakt.

Inleiden bevalling om medische redenen

Een bevalling kan om medische redenen worden ingeleid, bijvoorbeeld als de placenta niet meer goed werkt of als je last hebt van constante weeën zonder dat er wat gebeurt. Het opwekken van de bevalling gebeurt altijd in het ziekenhuis en er zijn verschillende manieren om dat te doen, lees maar:

Methodes om een bevalling in te leiden:

1. Breken van de vliezen

Als de vliezen door de verloskundige of gynaecoloog worden gebroken begint de bevalling meestal binnen enkele uren. Dat is ook nodig want de baby heeft zonder de vliezen geen bescherming meer, bacteriën hebben vrij spel en er bestaat een kans om een infectie op te lopen. Door het breken van de vliezen heeft de baby ook nog eens minder bewegingsvrijheid. Daarom wordt er niet zomaar gekozen voor het breken van de vliezen. Als er gekozen wordt om de vliezen te breken dan kunnen de weeën heel snel behoorlijk pijnlijk worden. Dit komt omdat bij iedere wee het hoofdje direct op de baarmoedermond drukt. Bij het breken van de vliezen maakt de verloskundig met haar vinger de vliezen los of ze doet dit met een soort haaknaald.

2. Gel of tabletten

Een andere mogelijkheid om de bevalling in te leiden is met behulp van vaginale tabletten of gel. Deze worden dicht bij de baarmoedermond ingebracht met als doel deze weker en rijper te maken. Als het goed is zal binnen enkele uren de baarmoedermond zich een paar centimeter openen en kunnen de weeën beginnen. Als de bevalling is opgewekt met gel of tabletten kan deze in de uren daarna niet meer gecorrigeerd worden zoals bij een infuus.

3. Infuus

Om de bevalling op te wekken of in te leiden kun je via een infuus via de aderen het hormoon oxytocine toegediend krijgen. Dit zorgt voor het activeren van de baarmoeder. Hiervoor dient de baarmoedermond wel rijp te zijn. Het middel wordt langzaam steeds een beetje meer toegediend totdat de weeën sterk genoeg zijn. Oxytocine wordt redelijk snel afgebroken en daardoor kan de sterkte van de weeën beter gestuurd worden.

Nadelen van het medisch opwekken van weeën

Als er besloten wordt om de weeën medisch op te wekken door middel van een infuus, hou er dan rekening mee dat deze weeën in vergelijking met natuurlijke weeën, meestal heviger, langer en pijnlijker kunnen zijn. Er kan zelfs sprake zijn van een weeënstorm. Ook kan niet altijd wordt bepaald hoeveel hormonen je toegediend moet krijgen, want ieder lichaam reageert weer anders. Gelukkig kan het infuus ter plekke worden ingesteld.
Een ander nadeel is dat bij een ingeleide bevalling de kans op een kunstverlossing toeneemt met ongeveer 20%.
De ingreep heeft geen invloed op de duur van de bevalling, deze verschilt niet van een natuurlijke bevalling.

4. Bevalling inleiden met ballon

Als de baarmoedermond nog niet rijp is voor het inleiden van de bevalling kan de verloskundige of gynaecoloog in overleg met jou besluiten voor een ballonkatheter. Dit gaat als volgt: er wordt met behulp van een eendenbek of speculum een dun slangetje in de baarmoeder aangebracht. Bovenin zit een ballonnetje dat met water  gevuld wordt totdat deze net zo groot is als een stuiterbal. Natuurlijk worden jij en je baby goed in de gaten gehouden bij deze behandeling. De druk moet ervoor zorgen dat de baarmoedermond gaat rijpen door het hormoon prostaglandine.  Je kunt daarna gewoon naar huis en afwachten. Het ballonnetje mag maximaal 48 uur blijven zitten maar meestal valt deze er na een of meer dagen vanzelf uit. Vanwege het infectiegevaar wordt het afgeraden om een bad te nemen of sex te hebben. Blijkt na controle dat de baarmoedermond is gerijpt dan kan de bevalling worden ingeleid.
Door het inbrengen van een ballonnetje kun je last krijgen van de volgende klachten: lichte krampen in buik of rug alsof je menstrueert en harde buiken, ook kun je wat slijm of bloed verliezen.

5. Klysma

Dit kan ook helpen: met een klysma met warm water worden de darmen snel geleegd en dit kan ervoor zorgen dat de weeën beginnen. De prikkeling van de darmen gaat dan over in de prikkeling van de baarmoeder.

Liever eerst zelf proberen de bevalling op te wekken? Lees verder!