Babynamen en de wet

Linda mei 12th, 2016

babynaam en de wetDe aangifte van je baby

Binnen drie dagen moet de geboorte van het kind worden aangegeven bij het gemeentehuis. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag ongepaste voornamen weigeren, denk aan een scheldwoord of een spottende naam. Ook mag een voornaam geen achternaam zijn, zoals Jansen of Meijer tenzij het een gebruikelijke naam is zoals Roos of Frank.

Wat in de ene gemeente wel mag, kan in een andere geweigerd worden en is dus afhankelijk van de ambtenaar die je te woord staat. Weigert een ambtenaar dan mag je een nieuwe voornaam bedenken anders doet de ambtenaar dat. Bij onenigheid kun je dit binnen zes weken de rechtbank voorleggen.

Leuk te melden: De bekende dichter Bart Chabot wilde zijn zoon Splinter noemen maar deze werd door de ambtenaar geweigerd. Hij heeft het tot het hoogste niveau gespeeld en de zaak gewonnen.

Alleen bij Turkse en Marokkaanse namen zijn ouders gehouden aan toegestane namen uit de moslimcultuur, voor advies kun je het consulaat raadplegen.

Sinds 1998 krijgen kinderen niet meer automatisch de achternaam van de vader, ook de
naam van de moeder is mogelijk. Je mag zelf de achternaam van je kind kiezen, maar deze geldt ook voor alle volgende kinderen. Maak je geen keuze dan geldt:

  • Bij getrouwde ouders krijgt je kind automatisch de achternaam van de vader. Wil je dat je kind de naam van de moeder krijgt, dan moet je samen naar het gemeentehuis.
  • Bij ongehuwden of ouders met geregistreerd partnerschap krijgt je kind automatisch de achternaam van de moeder. Wil je dat je kind de achternaam van de vader krijgt, dan moet hij het kind erkennen.
  • Als 2 vrouwen samen een kind krijgen (duomoeders), krijgt het kind de naam van de biologische moeder. De keuze voor de achternaam van de partner van de moeder kan alleen bij adoptie of gezamenlijk gezag. Adopteren 2 mannen samen een kind adopteren of hebben zij gezamenlijk gezag, dan kunnen zij kiezen voor 1 van hun achternamen.

Naam wijzigen

Is je kind toch niet blij met zijn achternaam? Dan kan moet je kind even wachten totdat hij of zij 18 jaar is. Voor het wijzigen van de achternaam moet je contact opnemen met het Ministerie van Justitie. Een voornaam wijzigen kan alleen door een verzoek in te dienen bij de rechter.

Een babynaam als mooiste cadeau voor je kindje

Naar lijst meisjesnamen

Naar lijst jongensnamen