Babynamen

Carola Siksma-Ruiters januari 29th, 2019

Babynamen betekenis

Een mooie babynaam is misschien wel het belangrijkste cadeau naast alle cadeautjes die je kindje krijgt bij de geboorte. Een babynaam kies je namelijk voor je kind zijn hele leven.

Babynamen met betekenis

Je kent vast het sprookje nog wel van Repelsteeltje met daarin de woorden: 'Niemand weet, niemand weet, dat ik Repelsteeltje heet!' ... Het ging over een vreemd mannetje dat hulp bood aan de molenaarsdochter in ruil voor haar eerstgeboren kindje. Door het uiteindelijk raden van zijn naam werd de betovering verbroken. Het geven van namen is een oermenselijk verschijnsel. Vroeger zaten namen vol betekenis en kon je bepaalde machten oproepen bij het uitspreken ervan.
Met de komst van het christendom werden kinderen met Bijbelse namen gedoopt, denk aan: David, Judith, Nathan en Maria. Bij moslims is het tegenwoordig nog steeds heel gewoon om kinderen de namen Mohammed of Fatima te geven. Ook het vernoemen naar een oom of tante, opa of oma is een oud verschijnsel.

Naar lijst meisjesnamen en hun betekenis

Naar lijst jongensnamen en hun betekenis

Tips voor het zoeken naar een babynaam

Hoe kies je nu een goede babynaam waarmee je kind gelukkig zal zijn? In het kort kunnen we zeggen: met welke naam zou je zelf blij zijn nu je volwassen bent? Maar er zijn nog veel meer aspecten waarmee je rekening kunt houden. Hier volgen onze tips bij het zoeken van een mooie babynaam:

   1. Denk niet alleen in populaire namen, bedenk dat je kind deze naam zijn hele leven draagt en ermee aangesproken wordt. Kies je een naam uit de top 10 dan is de kans groot dat meer kinderen in de klas deze naam zullen dragen.
   2. Een naam is meer dan alleen een paar letters, het is toch aardig voor je kind als er een betekenis aan vastzit die je aan je zoon of dochter kunt uitleggen. Denk aan een figuur uit een bijzonder boek, een persoon die je bewondert, een inspirerende plaats, hoopvolle gedachtes.
   3. Vernoemen is leuk, maar in de praktijk worden er in de familie bijjnamen gebruikt om aan te geven om wie het gaat: Klaas senior, Klaas junior, kleine Klaas, Klaas baard. Het is de vraag of je kind hier gelukkig mee is. Wil je toch vernoemen dan kun je beter de tweede of derde naam gebruiken.
   4. Pas op met jongens- én meisjesnamen. Kinderen die Noa, Sam, Bo, Jip, Guus, Jos of Rene heten zullen steeds wat moeten uitleggen. Ook namen die regionaal prima kunnen, denk aan de jongensnaam Anne in Friesland, kan elders in het land aanleiding zijn voor plagerijen.
   5. Kijk uit met vreemde namen die lastig uit te spreken en te spellen zijn zoals Joy-Nouvell, Marvellous, Faith-heavenly, J'adore. Het is ook verstandig even na te denken over namen die meer betekenissen hebben: Johnny en Anita staan vandaag de dag voor namen van de gewone Nederlanders. Joke betekent in het Engels een grap, Fea betekent in het Spaans ‘lelijk’. Niet alle babynamen worden geaccepteerd bij de aangifte, zie babynamen en de wet.
   6. Heb je een naam gevonden? Kijk dan hoe deze klinkt met de achternaam. Is het een mooi ritme of wordt het hakkelig? Hier een aantal niet zo slim gekozen namen uit de 'Schaam namen top 10': Cock Ringeling, Wil de Gans, Plu-in ‘t Hol, Sam Bal, Annewil Hokken, Justin Case, Douwe Schat, Ron de Knikker...
   7. Bedenk dat als je je kind dezelfde voorletter geeft als de ouder, dit voor verwarring met administratieve zaken en post kan zorgen, E. de Vries kan voor moeder Elly maar ook voor zoon Ewoud zijn. Ook de combinaties van initialen kunnen ongelukkig uitvallen: Silke Schrijver wordt: SS, Willemijn Cornet wordt: WC.
   8. Wat te doen als je eenmaal met zorg een mooie naam hebt gekozen, je vriendin eerder dan jij bevalt en toevallig dezelfde naam heeft gekozen? Wij zouden zeggen: dat is natuurlijk heel jammer maar serveer deze naam nog niet af; bedenk dat deze vriendschap niet voor eeuwig hoeft te zijn!
   9. Probeer rond de zevende maand een short list te hebben met 1 of 2 voorkeuren, je baby kan tenslotte eerder worden geboren! Het is niet vreemd als je tot de geboorte nog twijfels hebt. Sommige ouders stellen dat als je twijfelt tussen twee namen en je kindje is geboren, je direct weet welke naam je kind moet krijgen.
   10. Voor het zoeken naar mooie babynamen kun je ook denken in groepen: zoals bloemennamen Iris, Fleur, Madelief, Roos, Bloem, Planeten als Aurora en Luna, kalendergegevens: May, June, Domien, diersoorten: Wolf, Arend, Merel, Mees, aantallen: Una, Quinten, liedjes: Susanne, Anne, Linda en figuren uit boeken: Alice en Max.