Abortus

Carola Siksma-Ruiters augustus 15th, 2016

abortusAls je ongewenst zwanger raakt kom je voor de moeilijke keuze te staan om de zwangerschap af te breken of niet. Er kunnen ook medische redenen zijn om voor een abortus te kiezen. Voor een abortus kun terecht bij je huisarts, gynaecoloog of een erkende abortuskliniek.

Hulp bij een abortus

Er is een verplichte bedenktijd van 5 dagen na het eerste gesprek en de abortus. Het is een heel ingrijpende beslissing waar je goed over moet nadenken en je moet deze keuze vrijwillig maken. Als je 16 of minder dagen overtijd bent is er geen bedenktijd nodig. Voor het nemen van de beslissing kun je hulp krijgen via je huisarts, het FIOM of maatschappelijk werk. Als je een zorgverzekering hebt wordt de behandeling vergoed.

Toestemming

Tot 16-jarige leeftijd heb je toestemming van je ouders nodig. Artsen hebben geheimhoudingsplicht dus hoeven je ouders niet in te lichten als je dit niet wilt. Meer informatie over tienermoeders vind je hier. Ben je ouder dan 16 jaar dan heb je alleen ouderlijke goedkeuring nodig als je zelf niet in staat bent een goede beslissing te nemen. Ben je 18 jaar of ouder dan is toestemming van je ouders niet nodig.

Welke abortus-behandelingen zijn er mogelijk

Hieronder bespreken we de verschillende behandelmethoden: van overtijdbehandeling, abortuspil tot curettage.

Abortuspil

Een abortuspil is mogelijk tot acht weken na het begin van je laatste menstruatie. Je krijgt een medicijn voorgeschreven waardoor er geen zwangerschapshormoon meer wordt aangemaakt. Als gevolg hiervan raakt de vrucht los van de baarmoeder. Daarna krijg je een serie tabletten die je via de mond inneemt of vaginaal moet inbrengen. De bijwerkingen zijn flinke buikkrampen die een paar uur kunnen aanhouden, misselijkheid en diarree. Door de medicijnen wordt het vruchtblaasje met bloedverlies afgestoten. Gezien de bijwerkingen is het verstandig dat er iemand bij je blijft als je de tabletten gaat innemen.

Waarom kiezen voor de abortuspil

Het nemen van de abortuspil wordt door veel vrouwen als een natuurlijk proces ervaren vergelijkbaar met een miskraam. Ook hoef je voor deze behandeling niet naar een arts of ziekenhuis. Na twee tot vier weken wordt gecontroleerd of de abortuspil heeft gewerkt. In twee tot vier procent van alle gevallen lukt het niet om de vrucht af te drijven. Dan moet je alsnog een zuigcurettage ondergaan.

Overtijdbehandeling

Er is een wetsvoorstel ingediend om bij de huisarts een overtijdbehandeling met medicijnen te krijgen. Je mag dan maximaal 16 dagen overtijd zijn.

Curettage

Is je zwangerschap niet verder gevorderd dan 13 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, dan kom je in aanmerking voor een curettage. Je moet dan plaats nemen in een ligstoel bij de arts of gynaecoloog met beensteunen. Er wordt een eendenbek (speculum) ingebracht waarmee de baarmoedermond zichtbaar wordt die vervolgens wordt verdoofd. Soms is het mogelijk om te kiezen voor een roesje. Daarna wordt er een zuigertje in de baarmoeder ingebracht die de vrucht wegzuigt. De behandeling gaat vaak gepaard met flinke buikkrampen die aanvoelen als menstruatiepijn. Na de behandeling die maximaal 15 minuten duurt, blijf je nog even rusten. Je kunt tot 10 dagen last houden van bloedverlies. Een paar weken later word je opnieuw gecontroleerd.

Waarom kiezen voor curettage

De ingreep is snel en efficiënt, de pijn valt meestal mee en het bloedverlies is minimaal. Direct na de curettage wordt via een echo gecontroleerd of de vrucht is verwijderd. Dit krijg je dus meteen te horen. Slechts in een enkel geval mislukt de curettage en moet je opnieuw behandeld worden. Het weghalen van de vrucht door direct medisch ingrijpen, kan psychisch best ingrijpend zijn.

Abortus vanaf 11 weken

Ben je langer zwanger dan wordt de vrucht met medische instrumenten weggehaald waarna de resten met een zuigertje worden weggezogen. Een abortus mag voor de wet uitgevoerd worden tot 24 weken zwangerschap. Dat is de leeftijd waarop een baby nog niet levensvatbaar is als deze geboren zou worden.