Zonnesteek

Carola Siksma-Ruiters juni 17th, 2018

zonnesteek kindDe meimaand dit jaar is een van de warmte maanden ooit gemeten, en dat is heerlijk, maar kleine kinderen kunnen snel oververhit raken. Daarom hierbij alle ins en outs over een zonnesteek, hoe je deze kunt oplopen, wat de verschijnselen zijn, hoe je deze moet behandelen maar vooral: hoe je deze bij baby's en kinderen kunt voorkomen!

Als de zon hoog staat is de straling op zijn sterkst

Voor baby's en kinderen kunnen hoge temperaturen gevaarlijk zijn. Dit komt omdat ze veel gevoeliger zijn voor een zonnesteek dan volwassenen. Veel ouders gaan tussen 11.00 en 16.00 uur naar buiten met hun baby, en dat zijn juist tijden waarop de zon het hoogste staat en de stralen veel krachtiger zijn dan op andere uren. Staat de zon laag dan moet deze door een veel dikkere atmosfeer proberen te schijnen en is de straling minder sterk.
Het oplopen van een zonnesteek gaat sneller dan je denkt, terwijl jij in de schaduw zit speelt je kind buiten in de zon en kan oververhit raken, en dat kan ook 's morgens en bij bewolkt weer!

Hoe herken je een zonnesteek bij je kind

Als je kind bevangen wordt door de hitte ligt een zonnesteek of hitteberoerte op de loer. Maar hoe herken je nu of je kind oververhit is? Dit zijn de signalen waar je op moet letten (let op: soms krijgt je kind deze verschijnselen pas een paar uur later!):

 1. Je kind voelt warm in zijn nek en op het hoofd. Je kind hoeft niet persé te zweten!
 2. Soms kan je kind last hebben van kippenvel.
 3. Je kind ziet bleek.
 4. Je kind heeft meer dorst dan normaal of last van een droge mond.
 5. Je kind heeft last van hoofdpijn, duizeligheid of braken.
 6. Je kind haalt oppervlakkig adem.
 7. Je kind plast weinig, de luier is droger dan anders.
 8. Je kind heeft een versnelde hartslag.
 9. Je kind voelt zich slap, hangerig, prikkelbaar.
 10. Oudere kinderen kunnen ook klagen over buikkrampen, of krampen in armen of benen.

Wat gebeurt er als je kind een zonnesteek heeft

Normaal verliest het lichaam zijn warmte door te zweten, dan koelt je lichaam af. Maar als er te weinig vocht in je lichaam zit, is er niet zo veel te zweten en stijgt de temperatuur in het lichaam. Baby's en kinderen kunnen snel bewusteloos raken. Vooral de combinatie met uitdrogen en verhitting is levensgevaarlijk. Is er snelle behandeling mogelijk dan is er niet zo veel aan de hand al kan je kind zich nog dagen ziek voelen. Loopt de temperatuur van het lichaam hoger op tot 40 graden, dan kan je kind in een shock raken en epileptische aanvallen krijgen. Stijgt de temperatuur naar 42 graden dan kan het lichaam dit niet meer aan en kan je kind sterven.

Wat moet je doen bij een zonnesteek

Probeer de lichaamstemperatuur van je kind zo snel mogelijk omlaag te krijgen. Breng je kind naar een koele plek, leg je kind plat neer zodat er meer bloed naar de hersenen stroomt en probeer je kind water te laten drinken. Bevrijd je kind van strakke kleding en controleer of je kind genoeg frisse lucht krijgt. Koel je kindje met natte doeken. Als je kind bewusteloos raakt en niet meer reageert bel dan onmiddellijk 112. Als je kind weer bijkomt geef het dan steeds kleine slokjes te drinken.

Een zonnesteek voorkomen, zo doe je dat:

Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven is: genieten van het mooie weer maar wees altijd alert. Ook bij bewolkt weer kan je kind een zonnesteek oplopen... Dit lijstje helpt je een zonnesteek voorkomen:

 • Bescherm de huid van je kind altijd tegen schadelijke UV stralen, dus ook insmeren met een hoge factor als je niet op vakantie bent!
 • Trek je kind lichte katoenen kleding aan en laat het hemdje of shirtje aan. Nog beter is het kiezen voor UV-werende kleding.
 • Zet een pet of hoedje op, denk ook aan een speciale kinderzonnebril!
 • Ga bij warm weer liever voor 11 uur en in de late middag naar buiten.
 • Ligt of zit je kind in een kinderwagen? Daar kan de temperatuur razendsnel oplopen, kijk maar naar deze video! Altijd kap naar beneden en zet een parasol op. Pas op met doeken over een kap, daarmee sluit je de boel af. Zorg dat er altijd frisse lucht bij je kind kan komen. Ga zoveel mogelijk met de kinderwagen in de schaduw staan of lopen.
 • Laat je kind nooit alleen in een auto, ook niet als je een korte boodschap moet doen. Er zijn teveel ongelukken gebeurd met kinderen die in een te hete auto zijn achtergebleven!
 • Zorg dat je ORS junior in huis hebt, dat is een speciaal poeder met mineralen dat je met water moet mengen en waarmee je uitdroging kunt behandelen.
 • Twijfel je ergens over: raadpleeg de huisarts!

Lees ook:

- Carola's blog: oververhitte baby's in zwarte kinderwagens
- 10 zomertips met nuttige informatie voor als je met kinderen op vakantie gaat
- Welke spullen heb je nodig als je op vakantie gaat? Download onze handige checklist!