Waarom de bewegingen van je ongeboren baby zo belangrijk zijn

bewegingen in baarmoeder

Het is een bijzondere gewaarwording: je groeiende kindje in je buik voelen bewegen en schopjes geven. Er is nu onderzoek bekend hoe belangrijk deze bewegingen van je ongeboren kindje zijn. In een Brits onderzoek werden 19 pasgeboren baby's gevolgd waaronder ook een aantal te vroeg geboren baby's. Conclusie: door het getrappel leert een baby zijn eigen lichaam en de ruimte om zich heen goed kennen!

Zo leert je baby zijn eigen lichaam en de ruimte om zich heen leren kennen

Voor dit onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports, werden 19 baby's gevolgd, waarvan ook een aantal te vroeg geborenen. Tijdens hun rem-slaap werd de hersenactiviteit in kaart gebracht. Als een baby met zijn armen en beentjes schoppende of slaande bewegingen maakte, dan werd direct een hersenactiviteit gemeten in een bepaald deel van de hersenen. Ging het om een rechterbeweging dan werd een activiteit in de linkerhersenhelft gemeten en omgekeerd. De grootste hersengolven werden gemeten bij premature baby's. Als baby's een paar weken oud zijn, verdwijnen de hersengolven als reactie op de spontane bewegingen.

Premature baby's liever in een kleinere wieg

Dat roept de vraag op hoe om te gaan met premature baby's. Vooral in het derde deel van de zwangerschap leert een baby deze informatie met zijn hersenen te verwerken en dat is weer belangrijk voor de groei van de hersenen. Onderzoeker Kimberley Whitehead geeft aan dat we nog zorgvuldiger moeten omgaan met te vroeg geboren baby's. Zo kan een kleiner wiegje beter werken omdat deze premature baby's contact kunnen maken met de randen van de wieg, net zoals ze dat in de baarmoeder ook voelen. Ook wordt geadviseerd om pasgeboren baby's niet te vaak wakker te maken voor verzorgende of medische handelingen.

Ontwikkeling van spieren, beenderen en gewrichten

Maar de bewegingen zijn ook belangrijk voor het helpen ontwikkelen van de spieren, beenderen en gewrichten. Hoe ongeboren baby's precies bewegen is heel moeilijk in kaart te brengen. Stefaan Verbruggen, een bio-engineer verbonden aan Columbia University in New York heeft hier onderzoek naar gedaan en deze bewegingen bestudeerd. Hij analyseerde video's van de MRI scans. Hij en zijn teamgenoten ontdekten dat de bewegingen het meest krachtig waren tussen de 20 en 30 weken zwangerschap. De toenemende druk op de beenderen en gewrichten helpen de ongeboren baby waarschijnlijk groeien, melden de deskundigen. Daarna nemen de bewegingen in kracht af, dat is logisch want door het groeiende kindje is er steeds minder ruimte in de baarmoeder.

Krachtoefeningen in de baarmoeder

Bewegingen stimuleren ook de groei van het skelet, en daarom wordt krachtoefeningen ook aangeraden aan mensen die lijden aan botontkalking. Te vroeg geboren baby's hebben vaak gewrichtsproblemen. Deskundigen geven aan dat baby's en kinderen last kunnen krijgen van hun beenderen en gewrichten als zij zich ontwikkelen in een omgeving die gedomineerd wordt door de zwaartekracht, in plaats van de veerkrachtige, strak omlijnde ruimte van een baarmoeder. Bekend is ook dat baby's die in een stuitligging geboren worden meer kans lopen op heupproblemen.

Bron: Nature.com
Afbeelding: MRI studie door S. Verbruggen
baby's bewegingen in de baarmoeder

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *