Verloskundige

Carola Siksma-Ruiters maart 7th, 2017

verloskundigeTijdens je zwangerschap kom je met verschillende deskundigen in aanraking zoals een verloskundige (vroedvrouw) of gynaecoloog.

De verloskundige
Zijn er geen medische indicaties dan kun je gewoon bij de verloskundige terecht. Op het moment dat je zwanger bent kun je al een afspraak maken met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. De meeste aanstaande mama's zitten vol met vragen en deze kun je allemaal aan je verloskundige stellen.

Wat doet een verloskundige?
Een verloskundige is er helemaal voor opgeleid om jou en je baby in de gaten te houden. Ze volgt alle stadia van je zwangerschap en houdt de groei van je ongeboren baby nauwkeurig bij. Maar ze is ook een klankbord voor al je zorgen, vragen en onzekerheden. Dit is in het kort wat een verloskundige allemaal doet:

  • ze controleert jouw gezondheid en vraagt hoe het met je gaat
  • houdt de groei en ontwikkeling van je baby goed bij
  • informeert je over de aankomende bevalling en hoe je je hierop kunt voorbereiden
  • signaleert als er complicaties zijn en stuurt je dan misschien door naar een gynaecoloog in het ziekenhuis
  • is een klankbord voor je zorgen en onzekerheden
  • begeleidt je bij de bevalling
  • controleert je na de bevalling

Eerste gesprek bij de verloskundige
Meestal vindt het eerste contact plaats tussen de 7 en 10 weken plaats. Bij dit eerste gesprek maakt de verloskundige een dossier voor  jou aan. Voor dit eerste gesprek wordt meestal wat extra tijd uitgetrokken. Ze zal vragen hoe je je voelt, of er lichamelijke klachten zijn, of jij en je partner medische problemen hebben (gehad)  die van invloed zijn op het kinderen krijgen etc. Tijdens dit gesprek krijg je ook de uitgerekende datum te horen en geeft ze je meer informatie over prenataal onderzoek.
Bij de eerste controle wordt een echo gemaakt en kan de uitgerekende datum preciezer worden vastgesteld. Ze luistert naar het hartje van je kindje en of je baby het goed doet.

Vervolggesprek
Daarna zul je regelmatig bij de verloskundige langskomen voor controle. Bij iedere controle wordt gecontroleerd of de baby goed groeit, hoe deze ligt en wordt het hartje geluisterd. De verloskundige meet ook je bloeddruk op.

20 weken
Als je 20 weken zwanger bent krijg je meer informatie te horen over de 20 weken echo, ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. Meer lezen over prenatale screening.

Rond de 34 weken
Dit is het tijdstip waarop je verloskundige je informeert over de bevalling. Je kunt je wensen bespreken, zoals of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen en hoe: liggend in bed, op de baarkruk of in een bad. Dit soort wensen kun je ook heel goed opnemen in een geboorteplan.
Ook zal je verloskundige je informatie geven over informatieve bijeenkomsten en cursussen.

De bevalling
En dan is het zover, de bevalling staat voor de deur! Als het goed is heb je met je verloskundige door alle controles een vertrouwensband opgebouwd. Zij zal je tijdens de bevalling helpen om je baby zo veilig en vlot mogelijk geboren te laten worden. Meer lezen over het verloop van de bevalling.
Mocht de bevalling toch niet helemaal gaan zoals gepland, denk aan complicaties, als de bevalling te lang duurt, of als je baby het benauwd krijgt, dan kan het zijn dat je alsnog naar het ziekenhuis moet waarbij de zorg wordt overgedragen.

Zorg na de kraamtijd
Direct na de bevalling staat de kraamhulp aan je zijde en helpt je met allerlei zaken in de kraamtijd. De verloskundige komt regelmatig langs om jou en je baby te controleren. Is je baby ongeveer 6 weken oud dan krijg je nog een laatste evaluatiegesprek.