Veilig slapen voor je baby met nieuwe TOG waarden

TOG waarde veilig slapen baby

Om je baby veilig te laten slapen is een goed slaapklimaat belangrijk. Maar hoe weet je nu of je baby het niet te warm of te koud heeft?

Met deze vraag worstelen niet alleen veel ouders maar ook baby winkels en instanties zoals de kraamzorg, Stichting VeiligheidNL en Stichting Wiegendood. Gelukkig is er nu eindelijk een hulpmiddel dat duidelijkheid geeft of je baby het niet te warm of koud heeft en veilig kan slapen. Het betreft een nieuwe index voor warmteweerstand en isolatiewaarde op de markt, de zogenaamde TOG waarde.

Veilig slapen en TOG waarde

Om je baby veilig te laten slapen is de TOG waarde van de deken, slaapzak of trappelzak en inbakerdoek van groot belang. TOG staat voor Thermal Overall Grade, een aanduiding voor warmteweerstand en isolatiewaarde van babytextiel. Voor het veilig laten slapen van je baby is het belangrijk te weten of je baby het niet te warm of te koud heeft.
Veilige TOG-waarden voor een baby, gemeten bij kamertemperatuur, liggen tussen 0 en 4.0. Dekens, slaapzakken en inbakerdoeken met een hogere TOG-waarde dan 4 kunnen voor een baby een verhoogd risico op warmtestuwing opleveren. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer en meer het materiaal isoleert en hoe hoger de kans op warmtestuwing.

Wiegendood door warmtestuwing

Als babytextiel zoals dekentje, slaapzak en inbakerdoek te warm zijn, dus een hoge TOG waarde hebben, is de kans op warmtestuwing groot. En het is wetenschappelijk aangetoond dat warmtestuwing een risico is voor wiegendood. Maar babytextiel is niet de enige reden waardoor je kindje het te warm kan krijgen. Denk aan wisselende omstandigheden zoals bijvoorbeeld bij koorts, het dragen van kleding en bedekking en co-slapen. Vertrouw ook op je gezonde verstand en controleer je baby regelmatig bij het slapen.

Wie stelt deze TOG waarden voor veilig slapen vast?

De TOG waarden worden vastgesteld door testinstituut TÜV Rheinland in Enschede met behulp van testen. De bepaling van TOG waarden is niet nieuw maar heeft vanaf 2000 meer aandacht gekregen door warmtestuwing bij baby's in relatie met wiegendood. In het buitenland wordt al langer gewerkt met TOG waardes. In eerste instantie werd de index BS 8510 alleen voor slaapzakjes gebruikt. Later is deze testmethode ook voor ander babybed textiel ingezet.

Waar moet je in de toekomst op letten bij het kopen van slaapproducten?

Door het vermelden van de TOG waarden op baby producten en met extra tips over veilig slapen krijg je meer inzicht of je baby het niet te warm of te koud heeft. In de toekomst zullen fabrikanten en producenten van babymerken op het gebied van slapen de TOG waarden op labels vermelden. Het is een vrijwillig systeem, dus geen dwingende wetgeving en fabrikanten zijn vrij om deel te nemen. In babyspeciaalzaken kun je meer voorlichting krijgen over TOG waarden. Er komt straks nog een database waar je precies kunt zien welke baby merken en producten er aan de index voldoen.

De nieuwe index voor veilig slapen is tot stand gekomen in samenwerking met fabrikanten en producenten uit de baby markt, testinstituut TÜV Rheinland met instemming van Veiligheid NL, de Stichting Wiegendood, TNO en de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen)

Lees meer over veilig slapen >>

Lees meer over slaapproducten >>

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Veilig slapen voor je baby met nieuwe TOG waarden


Elles op schreef:

Ik vond dit zelf ook erg moeilijk. Onze zoon is nu 6maanden.
Wij hebben voor veiligheid en goede warmte de newborn sleeper gebruikt en daarna de Combi Sleeper (beide van little company). Dit was voor ons een grote geruststelling.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *