Vaderschapsverlof

Carine de Bruijn maart 11th, 2018

vaderschapMoet er een baby uitzet worden aangeschaft? Dan is het voornamelijk de vrouw die hier een beslissing over neemt. Met uitzondering van de wat technischer producten zoals een babyfoon en een autostoel. Niet vreemd dat producenten zich in al hun uitingen en reclame vooral op (aanstaande) moeders en niet op vaders richten. Qua verzorging van kinderen en opvoeding is het eigenlijk niet anders, al zijn kenteringen gaande!

Rol vader onderschat

Is opvoeding een vrouwending? Door de periode van zwangerschap en borstvoeding, bij elkaar wel een jaar en langer, is er op natuurlijke manier een sterke band tussen moeder en kind ontstaan. Daarbij staan vaders soms een beetje aan de zijkant en voelen ze zich onthand. Uit onderzoek blijkt dat dit niet de meest ideale situatie is. Vaders die na de geboorte van hun baby langer de tijd krijgen om vader te zijn voelen zich veel meer verantwoordelijk voor hun kinderen, ook als ze weer aan het werk gaan. En er is meer winst te halen: onderzoek toont aan dat kinderen van betrokken en zorgzame vaders tijdens hun pubertijd veel beter in staat zijn goede beslissingen te nemen over hun sociale gedrag. Terwijl vrouwen specialist zijn in de verzorgende taak, kunnen vaders juist door middel van hun spannende en fysieke spelletjes helpen bij de ontwikkeling van het competitiegevoel, leren kinderen risico's nemen en hun agressie beheersen (belangrijk voor jongens!) en worden ze zelfstandiger. En daar wordt de maatschappij alleen maar beter van!

6 redenen waarom vader onmisbaar is bij de opvoeding

 1. Je kind leert beter omgaan met spanning en angst
  Met papa doen kinderen spannende en wilde spelletjes. Denk aan vliegmachine spelen in bed waarbij papa kinderen op zijn voeten in de lucht houdt. Maar ook een beetje stoeien en buiten rennen en voetballen! Zo krijgt je kind meer zelfvertrouwen en leert je kind beter omgaan met spanning en angst.
 2. Je kind leert grenzen verleggen
  Door wat stoerdere spelgedrag en het competitie element leren kinderen door te zetten, een stapje harder te gaan en risico's te nemen. Moeders sussen als hun kind is gevallen met sport, vaders moedigen aan om door te gaan en hun team niet in de steek te laten.
 3. Je kind wordt socialer
  De inbreng van een vader zorgt ervoor dat kinderen sociaal sterker in hun schoenen staan. Papa's zijn korter en directer in hun communicatie met hun kinderen en stellen vragen meer in de vorm van de 5 W's: wie, wat waar, wanneer en waarom. Wat is er gebeurd? Met wie ben je weg geweest? Zo leren kinderen beter communiceren en normen en waarden te (her)kennen.
 4. Kinderen presteren beter op school
  Naast het feit dat je kind zelfverzekerder wordt met een vader, gebruiken papa's meer actieve werkwoorden dan moeders en praten ze op een meer volwassen manier tegen hun kinderen. Vooral jonge kinderen worden uitgedaagd om zich goed uit te drukken en dit stimuleert de taalontwikkeling, je kind krijgt een grotere woordenschat.
 5. Meisjes krijgen meer zelfvertrouwen
  Meisjes die een goede band met hun vader hebben zijn in de pubertijd minder kwetsbaar. Vaders geven hun dochters zelfvertrouwen en zorgt dat ze minder aandacht nodig hebben van jongens. Onderzoek toont aan dat meisjes zonder vader later een grotere kans op tienerzwangerschappen hebben.
 6. Jongens worden minder agressief
  Opgroeien met een betrokken vader betekent dat kinderen minderen problemen krijgen in de pubertijd. Vooral voor jongens is papa een goed rolmodel en leren ze hun agressie beheersen. Peuters die een slechte of geen relatie met hun vader hebben, hebben later een grote kans op het gaan pesten en agressief gedrag.

Vaderschapsverlof of partnerverlof wordt uitgebreid

Maar vaders die graag meer voor hun kinderen willen zorgen lopen tegen een aantal praktische problemen aan: werkgevers zijn niet blij met het opnemen van een verlofperiode en ook sociaal gezien is het nog niet geaccepteerd. Wie kent er nu een vader die een paar maanden verlof wil opnemen om bij zijn kind te zijn? Terwijl dit bijvoorbeeld in Noorwegen de normaalste zaak van de wereld is. Daar trekken vaders met hun grotere kinderen ook de natuur in om te gaan vissen en zeilen en in de winter schaatsen of skiën.
Gelukkig gaat er wat veranderen! Het vaderschapsverlof zal worden uitgebreid naar vijf dagen. Deze vijf dagen kun je direct na de geboorte opnemen of verspreid over de eerste vier weken nadat het kind geboren is. Verder zal met ingang van 1 juli 2020 het verlof nog verder worden uitgebreid naar vijf weken. De partner moet dit verlof in de eerste zes maanden na de geboorte opnemen. Het UWV betaalt hiervoor 70% van het loon uit.

Moeders een stapje terug

Stel dat papa's meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen dan moeten vaders ook de kans krijgen om deze tijd naar eigen wens in te vullen. Dat betekent dat mama's thuis bereid moeten zijn een stapje terug te doen met hun zorg- en opvoedingstaken. Dus af en toe een oogje dichtknijpen als de luier niet helemaal goed zit, als een kind rondloopt in (naar moeders smaak) verkeerde kleding of als er ergens nog wat stof ligt! Alleen dan kunnen papa's een unieke rol spelen bij de opvoeding.

Meer lezen over vaderschapsverlof in Europa