Vaders anno nu - Michael Dokter

Michael Dokter

Je hebt ze vast wel eens gehaast door de stad zien fietsen met hun bakfiets en gestresste blik. Snel op weg vanuit kantoor om de kinderen van de creche te halen. Meestal zo gehaast dat ze in de regen zelfs geen tijd hebben om hun jas dicht te doen of met een open tas fietsen waardoor de laptop er bijna uit valt. Vandaag  moet deze vader echt voor 6 uur de kinderen halen, omdat de creche begeleiders hebben gedreigd ze gewoon buiten te zetten als hij wederom te laat aan komt kakken. Thuis aangekomen met de kinderen moet hij zelf snel beginnen met koken, want zijn vrouw is later omdat ze een cursus mindfullness doet.

Er is veel veranderd in de afgelopen paar decennia. Vroeger kwamen de mannen na het werken thuis, en waren de vrouwen al blij als we de namen van de kinderen hadden onthouden. De luiers werden niet aangeraakt, het huishouden was gedelegeerd, en communicatie met de kinderen bleef beperkt tot ‘Hoe was het op school?’, waarbij vooral niet teveel details gegeven moesten worden door de kinderen.

Zoals ik omschrijf in mijn ‘handboek voor de nieuwe vader’ is het heel anders voor de vaders van nu, ook zelf heb ik dit ondergaan het afgelopen jaar. Tegenwoordig vinden we het als vaders belangrijk om leuke activiteiten te ondernemen met onze kinderen. Een vrije dag van een vader heet tegenwoordig ‘papadag’. Een dag waarin de kinderen vermaakt worden, de was gedaan wordt en het huis gestofzuigd moet worden. Wij jonge vaders kijken gedwongen naar reclames van producten om onze huid te verzorgen en rimpelvrij te houden, en we maken ons zorgen over de naalduitval van de kerstboom op onze gestofzuigde vloer.

Kortom, de ouderwetse kostwinnaar die op zondag het vlees snijdt is niet meer. De vaders van nu hebben ook de sperziebonen achter de oren zitten als de baby heeft gegeten, en donkere wallen onder de ogen omdat ze een nacht door het huis hebben gelopen met een huilend kind. Maar je krijgt er zoveel voor terug 😉

 

Door Michael Dokter

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *