Tips voor zindelijkheidstraining

Kinderen worden tegenwoordig later zindelijk dan vroeger. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat ouders toleranter worden maar ook met het langer gebruiken van wegwerpluiers. Deze zijn zo absorberend dat kinderen niet eens meer in de gaten hebben dat ze een vieze broek hebben. Ter vergelijking: in de jaren 40 was de gemiddelde leeftijd voor zindelijkheidstraining 18 maanden. Vandaag is dat voor jongens ongeveer 39 maanden, bij meisjes is dat 35 maanden. Goede zaken voor de wegwerpluierfabrikanten! Het gevolg is dat juffen hun handen vol hebben aan het verschonen van kleuters op de basisschool, iets wat ze in het onderwijs graag anders willen zien.

Wanneer starten?

Richtlijn om te starten met de zindelijkheidstraining ligt tussen de één en twee jaar. Er zijn deskundigen die stellen dat je best kunt beginnen als je kindje 1,5 jaar oud is. Stel je start niet te lang uit, het is niet bewezen dat eerder starten slecht zou zijn. Minstens 90% van de wereldbevolking is zindelijk rond het tweede jaar! Zindelijk worden is een natuurlijk proces en moet ook door ouders behandeld worden. Helaas zijn veel zindelijkheidstips die vroeger van generatie tot generatie overgingen, verloren gegaan door de wegwerpluier industrie.

Rond het tweede jaar is er in ieder geval sprake van een dag- en nachtritme en lukt het je kind ’s nachts langer zijn of haar plas op te houden. Je kind geeft zelf signalen af waarmee hij of zij aangeeft ‘er aan toe te zijn’. Hou daarom deze signalen in de gaten: onrustig worden voor het plassen, met de beentjes open gaan lopen voor, na of tijdens de ontlasting en wiebelen op de stoel. Een ander teken is dat je kindje interesse toont voor alles wat met de wc en het hele toiletgebeuren te maken heeft. Dit is het moment dat je kind er lichamelijk en mentaal rijp voor is om met de zindelijkheidstraining te beginnen.

Interessant potje

Dan breekt de tijd aan dat een potje kan worden aangeboden. Er is veel aanbod, verschillende modellen, maten en kleuren. Ze zijn er met een muziekje, voor als de boodschap is gedaan, ze zijn er met een namaak doortrekhendel, zelfs met wc-rol houder. Met een hoog stuk tussen de benen, dan plas je niet snel over de rand. Er zijn exemplaren die zowel een opstapje als een potje tegelijk zijn, met geïntegreerd bakje, met een zachte foam rand zodat deze nooit koud aanvoelt en een veilig gevoel geeft.

En wat te denken van een potje dat je als een koffertje mee kunt nemen? Verder zien we steeds meer multifunctionele exemplaren: een potje, opvangbakje en opstapje ineen! In elkaar gezet of gestapeld nemen deze heel weinig ruimte in en dat is weer handig in een kleine badkamer. Alles om het maar zo aantrekkelijk mogelijk te maken op het potje te gaan en om sneller zindelijk te worden.

Na de potjesfase breekt de periode aan van de wc-brilverkleiner; een kleine wc-bril die op het ‘grotemensentoilet’ past. Maar een brilverkleiner biedt ook uitkomst voor kinderen die helemaal niet op een potje willen zitten maar wel op het grote toilet!

Naast alle losse opzetbrilverkleiners bestaat er ook een gewone wc-bril met een geïntegreerde kinderbril. Dan hoef je als ouder niet meer te struikelen over de losse brilopzet en hebben ouders en kinderen deze altijd bij de hand.

Positieve ervaring

Waar het met al deze producten om gaat is dat je kind bij het naar het toilet gaan als iets gewoons en positiefs gaat ervaren, zonder daarbij angsten te ontwikkelen. Nog een aandachtspunt van kinderartsen en ergonomen: om goed te kunnen ontspannen bij het naar de wc gaan is een ontspannen zithouding belangrijk. Ouders moeten opletten dat hun kindje goed met de voetjes plat op de grond kunnen. Dat is natuurlijk lastig met een losse kinderbril op de wc, want de beentjes bungelen dan in de lucht. Een oplossing zijn de wc-brilverkleiners met trapje of vast opstapje.

Helemaal nieuw is de toilettrainer met 3 functionaliteiten: een potje voor op de grond, een toilettrainer voor het volwassen toilet en een wc-brilverkleiner. Er zijn er zelfs die in hoogte verstelbaar zijn.

Op zoek naar meer deskundige informatie? Schrijf je dan gratis in voor de online Mama Masterclass!

Bekijk potjes, brilverkleiners en opstapjes

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Tips voor zindelijkheidstraining
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *