Thuis geboren baby's grotere diversiteit in darmflora

darmflora baby

Baby's die thuis worden geboren hebben een grotere diversiteit in darmflora dan baby's die in het ziekenhuis worden geboren. Dat is de conclusie van een onderzoek gepubliceerd in Scientific Reports en Voedingsgeneeskunde.nl. En als baby's meer diversiteit in darmflora hebben is dat gunstig voor de ontwikkeling van hun immuunsysteem.

Waarom is dit onderzoek belangrijk?

In de darmen leven veel bacteriën die heel belangrijk zijn voor onze gezondheid. Dit zijn goede en slechte bacteriën die samen in goede balans moeten zijn. Een verstoorde darmflora kan zorgen voor gezondheidsklachten. Iedere baby heeft een unieke darmflora en deze kan wel uit duizend verschillen de bacteriën bestaan.

Darmflora baby's

Voor het onderzoek werden 35 baby's en hun moeders gevolgd tot een maand na de geboorte. 14 zuigelingen zijn thuis geboren waarvan 4 in het water, 21 baby's zagen in het ziekenhuis het levenslicht. Alle baby's werden vaginaal geboren zonder medisch ingrijpen en ze kregen allemaal borstvoeding.

Op verschillende momenten werden monsters van de ontlasting van moeder en baby verzameld en er werden vaginale uitstrijkjes gemaakt.  Uit het onderzoek blijkt dat de steriele ziekenhuisomgeving de vaginale microbioom beïnvloedt. Bij een bevalling komt een baby voor het eerst in aanraking met bacteriën; via het geboortekanaal, de moeder en de omgeving. Juist de eerste bacteriën zijn belangrijk voor de samenstelling van de microbiota.

 

 

 

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *