Steentjessoep en egelpoep: de tuin als speelkamer - Paula Nordhauzen

duurzaam opvoeden

De zon! Nou, ja. Af en toe dan. Lekker zo’n typisch Hollands pop-up zonnetje, maar van mij mag hij blijven. Mijn zwangere lijf functioneert veel beter met warmer weer.

Wij wonen vrij klein, maar de tuin is nu onze speelkamer. De kinderen spelen de hele dag door op hun autootjes, met water en stoepkrijt. Buiten biedt de tuin ze alles wat ze nodig hebben om zich te vermaken.

Speelgoed voor weinig geld

We hebben natuurlijk wel speelgoed. Steeds meer speelgoed zelfs. Maar dat is allemaal tweedehands. Kijk maar eens goed om je heen in de straat, op marktplaats of bij Krijg de Kleertjes. Voor een paar euro en soms zelfs voor niets heb je al een leuke tractor of loopfiets. Ik heb in de kringloopwinkel voor een paar centen een mandje gekocht met schaaltjes, een oud koffiefilterding (hoe heet zoiets eigenlijk?) en pannetjes. Daarin koken mijn peuter en dreumes soep met steentjes en bakken ze pannenkoeken met gras. Heerlijk!

Om de kinderen om te leren gaan met water gebruik ik natuurlijk het liefst regenwater. Bij de laatste verbouwing is helaas de regenton gesneuveld. Daarom zetten we nu emmers en gieters buiten op het bankje. Als het ‘s nachts regent, vullen ze zich vanzelf. De kinderen geven daarmee de plantjes (lees onkruid) water.

Rol de heuvel op

Kennen jullie trouwens Oerrr van Natuurmonumenten al? Daar kun je je kind gratis voor opgeven. Mijn zoon kreeg laatst hele gave ontdekkaarten thuis gestuurd. Eentje ging over spelletjes doen in het gras, zoals ‘probeer maar eens een heuvel op te rollen’. Een andere ging over verschillende soorten dierenpoep. Hij herkent nu feilloos poep van een egel en van een zwaan. Altijd handig.

Veilig in de zon

Eigenlijk wil ik de sterkste zon vermijden en de kinderen dus tussen 12.00 en 15.00 uur in de schaduw houden. Dat lukt natuurlijk nooit. Ik probeer daarom rond die tijd even binnen te eten en dreumes te laten slapen.

Verder krijgen de kinderen altijd UV-werende kleding aan en petjes op. Vooral de UV-zwempakjes zijn ideaal. Die zijn ook zo weer droog. De ontblote lichaamsdelen smeer ik altijd in om te voorkomen dat ze verbranden. Dat gaat bij kinderen veel sneller dan bij volwassenen en is bovendien echt ongezond voor ze. Ik gebruik altijd zonnebrandcreme zonder schadelijke stoffen. Die is voor mij ook ideaal, want als zwangere loop ik meer kans op een mooi (ahum) zwangerschapsmasker.

En als de kinderen buiten zijn in hun groene speelkamer zit ik daar natuurlijk ook! Lekker graspannenkoeken eten in de hangmat!

Door Paula Nordhauzen - www.ecomama.nl

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *