Speelblokken maken

Speelblokken totaal

Hoe leuk is het om eigen speelblokken voor jouw kleine te maken. Deze speelblokken zijn leuk om te maken voor je eigen kleintje maar ook als kraamcadeautje voor iemand anders. Voor een beetje hulp kan er gebruik worden gemaakt van bijgevoegde foto's, per stap.

Benodigdheden

2 stukken stof van minimaal 15x90 cm
Vulling
Rammelschijfjes of rammelballetjes
Vliesofix
Schaar (een stofschaar en een gewone schaar)
Centimeter
Spelden
Pen
Naaimachine
Strijkbout + plank
Printje van de bijlage

Voor je begint

-Was al je stoffen voor je begint. Doe dit op de temperatuur die je straks ook gebruikt om het uiteindelijk artikel te wassen. Dit voorkomt dat je tijd en energie in een mooi project steekt en het daarna krimpt in de was en dus niet meer bruikbaar is.
-Ik heb de blokken universeel gemaakt door op de blokken ABC en 123 te zetten, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor de naam van het kleintje

Werkwijze

Stap 1

Knip van alle stofjes 6 blokken van 10x10 cm.

Stap 2

Print de bijlage . Leg de bijlage onder het vliesofix (papierkant boven) en trek ze over. Let hierbij op dat je de letters en cijfers in spiegelbeeld overneemt.

Ik heb gekozen letters, cijfers, 1 hartje, 1 sterretje en 1 huisje. Maar je kunt ook kiezen voor andere vormpjes of geen enkele applicatie. Door je gebruik van verschillende stofjes, wordt hij sowieso al leuk.

Stap 3

Knip de figuren grofweg uit, dus niet precies op de lijntjes.

Stap 4

Zoek nu de stofjes uit die je wilt gebruiken voor de huisjes. Zorg dat de stukjes groter zijn dan de delen die je van vliesofix hebt geknipt.

Stap 5

Strijk de vliesofix op de achterkant van de stukjes stof.
Let hierbij op dat je de ruwe kant van het vliesofix op de stof legt en niet de papierkant. Als je hem verkeerd legt, dan plakt de vliesofix aan je strijkbout in plaats van aan je stof.

Stap 6

Knip de delen van de huisjes uit en (met de gewone schaar). Vervolgens haal je het papierlaagje van de delen af.

Stap 7

Bepaal nu welke figuur je op welk blokje wilt hebben. Leg ze in het midden van de blokken, anders heb je straks niet voldoende ruimte om eromheen te stikken. Als ze allemaal op de juiste plek liggen, kun je ze erop strijken. (let op dat je de juiste kant van de stof boven hebt liggen, zodat de figuurtjes niet aan je strijkbout vastplakken)

stap-1,2,7

Stap 8

Nu zitten de figuren wel vast gestreken maar mijn ervaring is dat vliesofix niet zo goed vast blijft zitten als je het artikel vaak gebruikt of wast. Daarom stik de randen van de figuren altijd nog door. Dit heb ik gedaan met een kleine zigzagsteek.

Stap 9

Knip nu lintjes van ongeveer 5cm lang. Wij hebben voor elk blok 10 dezelfde lintjes uitgezocht.

Stap 10

Speld nu de lintjes aan de zijkanten van de blokken. Je vouwt deze eerste dubbel en de afgeknipte randen, leg je naar de bovenkant. Zo ontstaat straks een lusje/label bij elk lintje. Voor een mooie verdeling heb ik ze alleen op de blauwe kanten gespeld en voor ieder blok op dezelfde plaats.

stap-8,9,10

Stap 11

Om ervoor te zorgen dat de lintjes goed vastzitten, stik ik ze alvast vast. Dit doe ik op ongeveer 0.5cm van de rand af zodat je die stiklijn straks niet ziet als de blokken af zijn.

Stap 12

Speld nu 4 delen die aan de zijkant van een blok wilt aan elkaar zodat het een koker vormt. En stik ze ongeveer 1cm van de kant vast. Zorg er in ieder geval voor dat de kanten met de labels hiertussen zitten.

Stap 13

Speld nu de bovenkant aan 1 zijde en stik tussen de twee stiksels van de zijkanten. Op de foto is het aangegeven met de rode spelden.

stap-11,12,13

Stap 14

Volg stap 13 voor alle zijden van de bovenkant. Zorg dat je binnen de stiksels blijft van de zijkanten want anders krijg je geen mooie hoekjes.

Stap 15

Volg stap 13 voor 3 zijden van de onderkant. Zorg ervoor dat je dit in ieder geval doet met de kanten waar je labels hebt gestikt. Dus dat op de laatste kant die je dicht moet maken, geen labels zitten.

Stap 16

De vierde kant van de onderkant stik je aan beide zijden een stukje. Op de foto is het aangegeven met de rode spelden. Nu ontstaat een keergat.

Stap 17

Keer je blokken om door het keergat en zorg dat je de hoekjes mooi omkeert.

Stap 18

Vul je blokje voor de helft met vulling, dan doe je het rammelballetje of schijfje in de kubus en vul je hem verder op met vulling. Ik heb ze niet stijf gevuld omdat kinderhandjes ze nog wel moeten kunnen pakken.

stap-16,17,18

Veel plezier met de speelkubussen

Bijlage speelblokken maken

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *