Speel goed met houten speelgoed - Paula Nordhauzen

houten-speelgoed

Wij kopen zelf vrijwel nooit speelgoed voor onze kinderen. En toch kan ik zeggen zonder overdrijven dat wij twee kasten bomvol speelgoed hebben. Plastic poppetjes, winkelwagentjes en dokterssets: het zijn de perfecte cadeaus om aan mijn kinderen te geven. We hebben geprobeerd het te reguleren. En we hebben ook weleens iets achterover gedrukt. Maar het blijft maar komen.

Speelgoed is een ideaal kraamcadeau. Wij hebben sinds 2010 drie kinderen gekregen. Speelgoed is ook ideaal als cadeau voor een broer en zus als er mensen op kraamvisite komen. Of als Sinterklaas toevallig bij opa en oma is geweest. Of zomaar. Of op een verjaardag. Laat ik het zo zeggen: we hebben de afgelopen vier jaar geen gebrek aan feestjes gehad en van de crisis merk je bij opa’s en oma’s en vrienden niets.

Voorkeur voor hout en creatief speelgoed

Ik hou van speelgoed waar kinderen zelf nog mee kunnen spelen. Batterijloos speelgoed noem ik dat altijd maar. Als een kind alleen nog maar op knopjes hoeft te drukken hoeft het zelf niet meer actief te spelen. En wist je dat creativiteit heel belangrijk is voor de ontwikkeling? Creatieve mensen gaan makkelijker om met problemen omdat ze een situatie of probleem beter van verschillende kanten kunnen bekijken en meer oplossingen kunnen bedenken.
Ook houd ik van natuurlijke materialen zoals hout. Dan moet je er nog wel even opletten dat het hout eerlijk verbouwd is (keurmerk) en er geen chemische lak is gebruikt (even ruiken). Houten speelgoed stimuleert de creativiteit ook enorm. Ik ben een grote fan van de regenboog van Grimms en de houten dieren en gebouwen van Ostheimer. Het is wel verslavend. Je wilt decollectie steeds verder uitbreiden.

En Lego en Duplo? Misschien verwacht je het niet direct van een ecomama, maar ook Lego en Duplo zijn toppers op het gebied van speelgoed. Dit plastic bevat geen schadelijke stoffen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien kun je rustig op marktplaats of de plaatselijke rommelmarkt een grote zak kopen, want het is al decennia hetzelfde en blijft goed. Wist je trouwens dat je Lego en Duplo gewoon in de wasmachine kunt wassen? Doe het dan wel in een dekbedhoes en knoop die dicht. Ideaal!

Door Paula Nordhauzen - www.ecomama.nl

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Een gedachte over “Speel goed met houten speelgoed - Paula Nordhauzen
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *