Opgroeien in de moestuin - Paula Nordhauzen

viezigheid kan geen kwaad

Een mini-moestuin, ook op een balkon, is lekker en leerzaam. Als kinderen zien waar hun eten vandaan komt en hoe het bereid wordt, willen ze vaak ook beter eten.

Tuinieren met je kind
Samen tomatenzaadjes in potjes stoppen, de plantjes zien opkomen en tomaatjes plukken geeft  je kind een hele nieuwe kijk op eten. Bovendien is snoepen uit de tuin veel lekkerder dan van je bord. Dus ook voor moeilijke eters is een tuintje een groene ‘go’.

Kikkerplanten
Met zijn rode laarsjes stampt hij door de tuin. Mijn peuter is op zoek naar kikkers. Onderweg snoept hij van de tomaten. Hij weet wel dat hij moet wachten tot ze rood zijn. Maar oranje vindt hij al zo lekker, dus waarom wachten?

Door Paula Nordhauzen - duurzaam moederenOnder de pompoenbladeren zitten vaak kikkers verstopt.  ‘Kikkkkkkkkerrrrrr. Mama, de kikkerplant is leeg.’ Op dat moment springt er toch een kikker onder een blad vandaan en peuter zet de achtervolging in. Als hij uitgelaten terug komt rennen helpt hij me bij het oogsten van de eerste boontjes. Ik ben zelf een stadsmeisje en wist vijf jaar geleden niet eens hoe boontjes groeiden. En spruitjes! Die zijn pas raar. Ze groeien aan een stokje!

Een mini-moestuin is kinderspel
Als je voor het eerst een moestuin begint, of een moesbalkon, of een moesvensterbank, dan hier alvast wat tips waarbij de kids je kunnen helpen!

  • Doen! Koop wat zaadjes en begin gewoon.
  • Tomatenplantjes doen het goed in de zon en uit de wind en kunnen gewoon in een bloempot op je balkon. Altijd lekker!
  • Gebruik een oude bigshopper met potaarde voor aardappels (wel pootaardappels kopen). Hoef je verder niets aan te doen.
  • Tuinkers in de vensterbank kan zelfs in de winter. Zaadjes op vochtige watten leggen en binnen drie dagen op je broodje met kaas.
  • Heb je circa twee vierkante meter ruimte? Neem een courgetteplant. Geloof me, aan het eind van de zomer heeft je hele vriendenkring een voorraad courgettes van je gekregen.
  • Paprika, tomaat en aubergine doen het goed (ook in pot) als je regelmatig takjes snoeit. Nooit bang zijn om teveel te snoeien.
  • Koop een muntplantje. Beetje oppassen als je het in de tuin zet want het woekert als onkruid. Maar je hebt de hele zomer verse muntthee (met honing, jammie!).
  • Geef je kind een eigen mini-moestuin. Maak samen labels door bijvoorbeeld op oude lepels te schrijven wat er in de grond zit.

Zo. Achter je laptop weg en zorg dat je zwarte nagelranden krijgt! Heel hip! Lees meer over duurzaam moederen op www.ecomama.nl.

Geen vieze kleren meer met het zandpak van Hopsan!

Door Paula Nordhauzen - duurzaam moederen

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Opgroeien in de moestuin - Paula Nordhauzen


Goed verhaal! heb zelf ook een kleine en een moestuin en betrek die kleine overal in. Hij vindt het echt super!leuke ideeen, ga het meteen doen dit weekend, we hebben drie kids die erg van plantjes houden!Leuk artikel!Doe courgetteplant ga ik morgen halen!!!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *