Nieuwe ziekte AFM met polioverschijnselen treft vooral kinderen

afm ziekte

Het volgende bericht is ernstig en verontrustend genoeg om iedereen te waarschuwen vinden deskundigen: AFM is een nieuwe ziekte die vooral kinderen onder de negen jaar treft. AFM staat voor acute flaccid myelitis ofwel: acute slappe verlamming. Sinds 2014 zijn in Amerika vierhonderd mensen getroffen, in Europa gaat het om tientallen mensen waaronder ook een paar gevallen in Nederland. Maar volgens artsen ligt dit aantal hoger omdat niet altijd de juiste diagnose wordt gesteld.

Hoe begint AFM?

De ziekte begint met serieuze verkoudheidsklachten maar na een paar dagen raakt het ruggenmerg ontstoken waardoor kinderen en volwassenen heel snel verlamd kunnen raken. Het gaat om de verlamming van de spieren van de armen en de benen soms in combinatie met pijnklachten en problemen met plassen. Dit zijn precies de verschijnselen die bij ook polio horen. Hoogleraar medische microbiologie Berg Niesters wil dat AFM breder bekend wordt en hij pleit voor een verplichte melding aan het RIVM om de omvang van deze ziekte duidelijk te maken.

Verkoudheidsvirus is boosdoener

De boosdoener van AFM is waarschijnlijk EV-D68, een bepaald type verkoudheidsvirus dat zich in de luchtwegen nestelt. Dit virus komt uit dezelfde enterovirusgroep waaronder ook polio valt. Op mri beelden lijkt het om het poliovirus te gaan, maar AFM is dus anders.

Om hoeveel gevallen gaat het?

Momenteel zijn er vier gevallen in Nederland bekend, dus de ziekte is zeldzaam maar in heel West- en Noord-Europa gaat het toch over 40 tot 60 gevallen. En dan zijn dit alleen nog maar de geregistreerde patiënten. Vanaf 2014 is het aantal meldingen van AFM in flink toegenomen. In dat jaar werden meer dan 100 gevallen gemeld, vooral in de VS. Onderzoek wijst uit dat dit waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een mutatie in het virus. Het AFM virus is waarschijnlijk besmettelijk, net als een verkoudheidsvirus. In de meeste gevallen leidt een besmetting tot een verkoudheid, maar bij 0,1 procent tot verlamming. Waarom dat zo is, weten de onderzoekers helaas niet.
Het is in Amerika inmiddels zo ernstig geworden dat er wordt aangedrongen om meer te investeren in onderzoek en behandeling. Getroffen kinderen krijgen zenuwtransplantaties aangeboden om hun verlamde ledematen weer kunnen te laten bewegen.

Registratie patiënten AFM

Volgens het RIVM is er in Nederland geen meldingsplicht maar worden patiënten wel langs verschillende routes geregistreerd zoals ggd en huisartsen. Viroloog Adam Meijer van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM geeft aan dat er wekelijks overleg is met onder andere ggd's die AFM patienten registreren. Patiënten die getroffen zijn door luchtweginfecties worden al onderzocht op het EV-D68 virus. Zijn er verdenkingen voor polio dan zijn artsen verplicht om monsters van ontlasting te laten onderzoeken. Wordt polio uitgesloten dan kan een patiënt worden onderzocht op AFM door monsters van opgehoest slijm te onderzoeken. Zo zijn er dit jaar al twee nieuwe ziektegevallen aan het licht gekomen, laat Meijer weten.

Meer lezen over polio , meer lezen over vaccineren

Bron: Volkskrant, kinderneurologie.eu

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *