Naar de peuterschool

kyra blog

Ik ben Kyra, 33 jaar, sinds 3 jaar moeder van zoontje Xenn en… door de spierziekte Ataxie von Friedreich rolstoel gebonden. Mij is gevraagd jullie af en toe eens iets te vertellen over het moederschap mét een beperking… want zo vanzelfsprekend als bij andere moeders gaat dit allemaal niet. Maar bijzonder, leuk, spannend, speciaal en waardevol is het wel! En al deze mooie…maar soms ook moeilijke momenten wil ik graag met jullie delen!

Xenn is momenteel al een dikke 3 jaar… en ik ben dus al ruim 3 jaar moeder! Soms is dit niet helemaal te bevatten. Hij wordt steeds leuker, grappiger en, niet geheel onprettig: zelfstandiger! Dat is wel iets wat in ons huishouden, heel fijn en belangrijk is. Xenn beseft steeds beter wat ik niet of juist wel kan en wanneer en hoe hij kan helpen. Natuurlijk probeert hij me, zoals alle leeftijdgenootjes,  af en toe uit en maakt wel eens misbruik van de situatie. Maar ik zeg ‘wel eens’, omdat hij over het algemeen erg braaf is! kyra blogHet is juist goed dat hij zijn grenzen opzoekt. En ja, soms ben ik daar de dupe van als hij door mij naar bed wordt gebracht en hij van voren tot achteren door het huis blijft rennen. Of ik probeer hem op alle mogelijke verbale manieren uit bad te krijgen (praten als brugman dus) en hij blijft gewoon net zolang ‘nee’ zeggen totdat…, tja, totdat wat eigenlijk? ...Ik zwaar geïrriteerd en gefrustreerd raak. Hij weet heel erg goed dat ik hem niet fysiek eruit kan pakken. En ja, dan moet ik sterk zijn en ‘erboven’ staan en denken: ‘het is nog maar een kind’ en ‘geen discussie aangaan’.

Wat pit en wat tegengas mocht ook wel, hij was altijd alleen maar braaf, haha! Ook het leren verkennen van zijn grenzen, hoort erbij en vind ik stiekem ook wel heel leuk! En vooral: normaal, het hoort bij zijn leeftijd! Dat ‘eigen willetje’, en ‘ik-weet-wat-ik-wil-en-breng-me-niet-van-de-wijs’ heeft hij sinds hij twee ochtenden in de week naar de peuterschool gaat. Hij leert hier ontzettend veel van zijn leeftijdgenootjes en dus ook hoe hij van zich moet afbijten.

kyra blogHij was 2,5 en ik bracht hem voor het eerst naar school. Dat zeg ik nu wel zo mooi in één zin, maar ik kan je vertellen dat dit nog niet zo soepel gaat in ons huishouden. Wat een geregel! Eigenlijk al vóór alles begon qua aanmelding: tijden…brengen…halen… Ik moest weer even van alles opnieuw gaan plannen en reorganiseren met hulpen, om met mij samen Xenn te brengen of te halen. En zoals vrijwel alles wat ik wil: uiteindelijk krijg ik het voor elkaar! Kort door de bocht gezegd kwam het hier op neer: mijn man opstaan… en om 8 uur de deur uit… dan kwam de hulp… mij verzorgen… samen Xenn verzorgen… samen Xenn naar school brengen… en daarna ik naar mijn werk…

En ik zeg je, vrij pittig vind ik dat wel. Ik heb al veel werk ‘aan mezelf’. Douchen, aankleden, haren, make-up, lenzen... Het gaat niet erg snel allemaal. En als ik dan ook nog de verzorging van Xenn erbij moet doen, weet ik soms even niet hoe ik het allemaal moet redden. Momenteel zit ik 'between jobs’, ik wacht namelijk op mijn nieuwe werkplek, waar een verbouwing aan de gang is. Nu is het allemaal wat relaxter ’s morgens, omdat ik zelf dus niet helemaal ‘gewassen en gestreken’ klaar hoef te zijn. Ik breng Xenn dan met de bakfiets naar school en dit gaat supergoed. Ook wel een beetje ‘ego-strelend’ hoor, om hem te brengen net zoals ‘normale’ moeders dat doen. Kan jij dat? Wat goed! Wat bijzonder!

Nog (een klein) jaartje en dan gaat hij naar de grote school… dan is mijn kleine, grote, eigenwijze man geen manNEKE meer!

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Naar de peuterschool


Marjo Hermans op schreef:

Hallo Kyra, ik ben trots op jou, hoe jij dat allemaal voor elkaar krijgt! Heel bijzonder!
Liefs Marjo.?Ell op schreef:

Leuk stuk alweer over die kleine boef.
Wat is het toch een leuk kereltje.
Ik ben super trots op jou , lieve Kyra.
Jij bent een super mama.
Ik weet zeker dat die kleine Xenn later heel trost zal zijn op zijn mamma.???Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *