Na bevalling Afrikaanse BabyCarryWorkout! - Melissa Budding

Zoals wereldwijd bekend bewegen en werken Afrikaanse vrouwen dagelijks met hun kind op de rug. Ze werken graag in groepsverband met baby's in de draagdoek. De kinderen worden hiermee gesust en vallen in slaap. Geen last voor de mama, aangezien ze zo verder gaat met haar werk. Het lijkt in de ogen van een westerse vrouw dat het werk fysiek zwaar is - maar nee - ze zijn eigenlijk gewoon aan het sporten. Anders denken dus!

Het is in Afrika een heel oude gewoonte en heel vanzelfsprekend. Ik kan me niet  herinneren dat een moeder ooit klaagde dat haar baby, peuter of kleuter te zwaar was. We hebben zelfs een gezegde dat luidt 'een olifant vindt haar eigen slagtanden nooit zwaar'. Het was voor mij dan ook een cultuur shock toen ik naar Nederland kwam op mijn 22ste. Ik moest niet alleen aan de taal wennen, maar ook aan een ander eetpatroon, andere voeding, zoveel keus in teveel supermarkten, en heel ander brood want wij bakten ons brood in Afrika zelf!

Toch deed ik boodschappen en probeerde nieuwe dingen uit. Ik moest ook vechten tegen overgewicht. In Europa is het weer niet altijd zo mooi als in Afrika en stofwisseling moet toch steeds gestimuleerd worden. Voor iemand die in Europa is opgegroeid, is het makkelijker om bepaalde voedingsstoffen te verteren. Maar ik blijf een Afrikaantje dat in de kou moet leven en dat werkt niet altijd goed. Moeders willen wel graag terug naar hun oude gewicht maar het kost veel moeite om naar de sportschool te gaan en een lidmaatschap is kostbaar. Dus als je geen geld hebt kun je ook niet in groepsverband sporten.
De linkerfoto laat twee Afrikaanse vrouwen zien die aan het werk zijn en mooi samenwerken. Op de rechterfoto zien we Westerse vrouwen ook hard aan het werk tijdens bodypump. Beide foto's maken het duidelijk waarom ik met het concept BabyCarryWorkout ben begonnen.

babycarryworkout-afrikaanse-vrouwen-tillen babycarryworkout-bodypump
Ouders slepen kinderen van A naar B, in een draagdoek of kinderwagen. Voordat ik een baby kreeg, ging ik drie keer per week naar een sportschool. Maar met een baby was een bezoek aan de sportschool lastig te plannen, ook met een man die onregelmatig werkt. Ook 's avonds is de verleiding om gezellig met elkaar op de bank te zitten na een vermoeide dag, heel aantrekkelijk. Ik miste direct contact met anderen. Zo ging het van kwaad tot erger. Ik kreeg last van bekkeninstabiliteit en andere problemen zoals overgewicht. Ik had overal afspraken: bij de fysiotherapeut, mensendieck, sportschool.  Kortom, er worden problemen gecreëerd en ook nog eens oplossingen gezocht voor problemen die nooit hadden mogen ontstaan. Denk aan postpartum depressie, kraambedpsychose, scheidingen door stress en nog meer factoren waarvoor in Westerse landen voor elk probleem een deskundige is.

En al zou een sportschool een perfecte oppasservice hebben, dan miste ik toch een aantal dingen. Ik was niet meer de oude. Ik stond ineens in een aerobics les met jonge grietjes die best fanatiek aan het sporten waren. Ik vond het zwaar en er was geen aangepaste beweging voor vrouwen die nog aan het herstellen waren. Ik miste het contact met anderen om ervaringen te delen en zocht naar speciale beweging die bij mij paste en mij kon helpen zoals bekkenfysio en een draagconsulente die mij kon leren hoe ik gemakkelijk en veilig met een baby kon bewegen. En dit alles met één abonnement.
Het werd mijn droom om ouders met hun baby's te laten sporten in een gezellige sfeer: een BabyCarryWorkout!

Want samen met andere ouders sporten met je baby zorgt voor:
-    dat je een ontspannen moeder wordt, en een happy mama is een happy family!
-    dat jullie een hecht gezin worden, je baby voelt zich in een draagdoek geborgen.
-    liefdevolle relatie en sociaal sterke ouder, doordat je als moeder met andere moeders sport, deel je gemakkelijker je last, problemen en ervaringen.

Afrikaanse vrouwen zijn niet alleen aan het werk. Ze maken ook vaak plezier, en ze zingen met elkaar! Kijk naar deze video African Dance!

door Melissa Budding - www.babycarryworkout.com

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *