Moeders werken langer en zijn financieel onafhankelijk

vrouwen werken meer uren

Goed nieuws voor alle mama's in Nederland. Waren we voorheen een land waarin moeders vooral parttime werkten met een beetje weinig uren, nu werken meer vrouwen gemiddeld 28 uur per week. Daarmee komt tweederde van de werkende mama's boven het bijstandsniveau uit. Dit blijkt uit de cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend hebben gemaakt via de Emancipatiemonitor.

Waarom genoeg uren draaien belangrijk is voor vrouwen

Dat vrouwen meer werken is belangrijk, want mocht je er alleen voor komen te staan dan kun je je eigen broek ophouden. Gemiddeld komt nu tweederde van de werkende moeders boven het niveau van de bijstand uit. Opvallend is ook dat het opleidingsniveau is gestegen, en met een betere scholing heb je meer kans op de arbeidsmarkt. Daar hoort dan ook bij dat je meer uren draait.

Geen verandering na geboorte kinderen

Als vrouwen kinderen krijgen blijven ze ook meestal net zoveel uren draaien als voor de geboorte van hun kinderen. In 2007 werkten vrouwen gemiddeld 26 uren per week, nu is dat 28 uur. Volgens het Sociaal Planbureau is deze kleine verbetering toch een doorbraak, er is eindelijk beweging in het aantal uren dat vrouwen werken.

Qua werkverdeling is het nog wel droevig gesteld in Nederland. Vergeleken met andere Europese landen hangen we aan de onderzijde van de grafiek bij Malta, Griekenland en Italië. Doordat vrouwen relatief weinig uren draaien, is er ook minder kans op leidinggevende functies. Iets meer dan een kwart van alle Nederlandse managers is vrouw, maar in de Europese unie is dat een derde. Dus hier valt nog veel winst te behalen.

Lees ook: alleenstaande moeders zijn niet zielig

En: time management voor mama's

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *