Met nieuwe Invocell IVF techniek kunnen beide moeders hun baby dragen

invocell ivf

In Amerika is een eerste baby geboren die door beide moeders is gedragen na behandeling met Invocell IVF. Baby Stetson van familie Coulter werd tijdens de zwangerschap door beide moeders gedragen, de eerste vijf dagen door mama Bliss en de negen maanden erna door mama Ashleigh. Hoe is dat mogelijk?

Dat twee vrouwen een baby krijgen is geen nieuws, maar dat beide vrouwen de baby kunnen dragen wel. Veel lesbische stellen kiezen voor de IVF methode om een baby te krijgen. Dan worden de eicellen van een moeder bevrucht met zaad van een donor. Daarna worden de bevruchte eicellen in het laboratorium op kweek gezet en na ongeveer vijf dagen weer in de baarmoeder teruggeplaatst. Als de eicellen bij de ene moeder worden weggehaald, bevrucht en bij de andere moeder worden teruggeplaatst, dan wordt dat reciprocal IVF genoemd.

Invocell IVF werkt met een incubator als broedmachientje

Bij Invocell IVF gaan ze nog een stap verder, dan worden de bevruchte eicellen in een Invocell geplaatst. Deze incubator werkt als een broedmachientje of  kunstmatige baarmoeder waarin de bevruchting en de groei van de embryo plaatsvindt. Daarbij worden de biologische condities van het vrouwelijk lichaam in de beginperiode van de zwangerschap zo goed mogelijk nagebootst.

invocell ivf

Bevruchting via Invocell IVF

De bevruchting komt op dezelfde manier tot stand als bij de gebruikelijke IVF techniek. Het verschil is dat nadat de eicellen zijn opgevangen, deze met het sperma in het Invocell broedkamertje worden geplaatst. Daarna wordt deze in de vagina van de vrouw geplaatst gedurende 3 tot 5 dagen. Het 'kamertje' blijft op zijn plaats door een houdertje dat lijkt op een anticonceptiering. Onderzoeken tonen aan dat het dragen van de Invocell goed te doen is.
Daarna wordt de Invocell uit de vagina gehaald en wordt de inhoud door een embryoloog gecontroleerd om te zien of de embryo's zich goed hebben ontwikkeld. Vervolgens worden een of twee embryo's geselecteerd die in de baarmoeder worden teruggeplaatst. De resterende embryo's kunnen worden ingevroren voor toekomstige behandelingen. In Amerika is dit een bewezen, goedgekeurde techniek, en de resultaten op een geslaagde bevruchting en zwangerschap zijn gelijk aan die van normale IVF behandelingen.

De voordelen van Invocell IVF

Met deze techniek is het niet meer nodig om verschillende handelingen in het IVF laboratorium uit te voeren. De techniek is ook een stuk makkelijker voor patiënten omdat naast stimulering van de ovulatie alleen bloedtesten en echo's nodig zijn. Daardoor is deze methode niet alleen tijd- maar ook geldbesparend voor patiënten en de zorg, melden de ontwerpers.

Voor stellen die moeilijk kinderen kunnen krijgen

Door de kostenbesparing in het lab, kunnen nu meer stellen die moeilijk kinderen kunnen krijgen gebruik maken van deze nieuwe techniek, melden de onderzoekers. Ter vergelijk: in Amerika kost IVF inclusief anesthesie ongeveer 12.000 dollar, Invocell IVF kost ongeveer 6.500 dollar exclusief medicatie, het invriezen en ICSI behandeling(en).

Foto: American embryo adoption agency

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *