Met baby en rolstoel op vakantie

met baby en rolstoel op vakantie

Zo, het hoogseizoen voorbij, vakantie achter de rug… dus tijd voor weer een blog! Ik wil jullie iets gaan vertellen over mijn ervaringen met vakanties als ‘aangepaste’ moeder. Voordat Xenn geboren werd, was mijn passie reizen. Eigenlijk onze passie want mijn man en ik hebben al heel wat van deze wereld gezien! Van Thailand, tot Amerika, tot Mexico, tot de Dominicaanse Republiek, tot Oeganda, tot verschillende landen binnen Europa. Ja reizen dat lag ons wel, door de rolstoel lieten we ons niet tegenhouden, gaat niet bestaat niet was ons motto.

Op vakantie gaan in een rolstoel is veel geregel, laat staan met een baby erbij

De komst van een kindje zou dit veranderen, dat wisten we. En dit zagen wij ook absoluut niet als een nadeel, zo van: 'door de komst van een kind kun je niet meer reizen’. Nee, waar andere deuren sluiten, gaan nieuwe voor je open. Wij hebben met ons tweeën te gekke, verre vakanties gehad en nu met Xenn worden het andere tripjes, maar niet minder leuk! Maar eerlijk is eerlijk, zo denk ik er nu over, maar in het begin toen Xenn er net was, was dit ook een nieuw onderdeel van mijn leven waar ik flink aan moest wennen. Vakanties, aangepaste dingen… niet alleen zaken waar wij rekening mee moesten houden, maar nu ook nog met een baby erbij. En ik kan je verzekeren: op vakantie gaan met een rolstoel is al een hoop geregel, maar nóg een paar wieltjes erbij van kinderwagen of buggy is alles behalve relaxed!

Onze kleine Xenn maar gewoon overal  mee naar toe slepen, bleek voor ons gezinnetje toch niet zo 1-2-3 gepiept. Bovendien heeft mijn man waar dan ook, toch wel een extra handje voor mij nodig, dus was het niet echt rustgevend om met ons drieën te gaan. Ik zie zo vaak foto’s op social media van leuke gezinnetjes, met hun kind(eren) op vakantie. Tikkeltje naïef misschien, maar dat had ik me ook zo rooskleurig voorgesteld,  maar de realiteit was anders. Maar thuis zitten en niet op vakantie gaan, was voor ons geen optie. We houden er zo van om even lekker weg te zijn, bovendien wilden we Xenn wat buitenlandse kiekjes voor later meegeven.

Met anderen op vakantie gaan zorgt voor extra handjes

We besloten andere mensen te benaderen om mee te gaan. Om ons wat te helpen maar uiteraard ook voor de gezelligheid! Met een kindje ben je altijd wat meer ‘gebonden’ aan een tent of hotel of andere (middag)slaapplek, dus dan is met andere mensen op vakantie gaan ook wel zo leuk. Onze eerste vakantie werd een huisje in Frankrijk, samen met mijn schoonouders. Met één auto zijn we samen opgereden in een bomvolle auto! Met een baby is reizen al een complete volksverhuizing, maar ik heb natuurlijk ook het nodige bij me als ik van huis weg ben. Zoals beugels, een draaistang voor in bed, reservebanden voor mijn rolstoel, medicijnen, elektrisch motortje voor rolstoel, etc.
Later in dat jaar gingen we nog met mijn familie op cruise naar de Griekse Eilanden. Voor een rolstoeler zoals ik is een cruise een ideale, heerlijke vakantie. Alles is perfect aangepast en je wordt op je wenken bediend. Qua middag- en avondslaapjes is het even spannend, want de babyfoon werkt op een cruiseschip niet…

De volgende zomer, Xenn werd toen bijna 2, besloten we een helemaal kids-proof-vakantie te nemen! Ons (schoon)zusje ging met haar kinderen kamperen in Frankrijk. Wij kunnen het goed met hen vinden en Xenn is lichtelijk verslaafd aan zijn neefje en nichtje. Dit bleek een ideale vakantie en een waar paradijs voor Xenn, maar voor mijn vier wielen een kleine ramp. We hadden zo’n bungalow-tent gehuurd, maar het was voor mij wel heel avontuurlijk kamperen… Helaas niet echt mijn ding. Ik vind kamperen superleuk en met kinderen is dit gewoon een hele leuke manier van vakantie vieren, maar voor mij werkt dat minder. Dan is ‘luxe’ kamperen in een (aangepast) huisje of stacaravan wel een must.

Aangepaste camper via Stichting On Wheels

Deze zomer, nu Xenn bijna 3 is, hebben we het heel luxe qua vakanties… we gaan twee keer! Het scheelt enorm nu nog buiten het seizoen te kunnen gaan. Vorig jaar kozen we voor de camping waar onze familie ook was, waardoor we in het hoogseizoen moesten gaan in verband met ons naar schoolgaande nichtje en neefje. Dit jaar hebben we in juni via Stichting On Wheels een aangepaste camper gehuurd en zijn we naar Zuid-Frankrijk gereden. Mijn schoonouders hebben zelf een eigen camper, dus we gingen samen. Xenn had zijn geweldige kampeer-campings, dat vindt hij toch zo fantastisch. En ik had mijn aangepaste ‘huisje’ bij me! Oké, een douche of toilet zat er niet in, dus daarvoor moest ik gebruik maken van het sanitair op de camping (wat overigens erg goed is op camping Saint Michelet in Goudarques), maar wel een verbrede deur, liftje, tillift voor in bed, ruimte binnen en juiste kliksystemen voor welk type (bijrijders)rolstoel dan ook! Xenn sliep voor de eerste keer in een groot bed, wat hij geweldig vond! En ik stiekem ook, want zo kon ik dus beter bij hem, dan bij zo’n laag camping bedje. Nu is het financieel mogelijk om ook nog (ik weet het, een enorm luxe) een weekje in september te gaan. Dan gaan we nog een weekje met mijn ouders en broer naar een all inclusive hotel op Kreta, daar verheugen wij ons enorm op!

Kyra is sinds 3 jaar moeder van zoontje Xenn en door de spierziekte Ataxie von Friedreich rolstoel gebonden. Ze vertelt over het moederschap en haar belevenissen met een beperking.

met rolstoel en baby op vakantiemet baby en rolstoel op vakantie

 

Ontvang elke maand onze deskundige nieuwsbrief.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *