Moederdag

Carola Siksma-Ruiters april 28th, 2015

moederdag 2Hoe vieren wij Moederdag en wat zijn leuke cadeaus? Je leest hier over het ontstaan over Moederdag en geven je inspiratie voor originele cadeaus. Voor je eigen moeder maar ook voor jezelf, dus laat deze pagina zeker even aan je partner (of oudere kinderen) lezen!
Ondanks dat veel moeders het maar een commercieel gedoe vinden, uitgevonden door winkeliers, zijn ze toch gecharmeerd als ze op deze dag een attentie van hun kinderen krijgen. En de geschiedenis van Moederdag gaat wat verder terug dan je denkt.

Ontstaan van Moederdag

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaat de verering van de moeder al heel lang. Al in het klassieke Griekenland werden ceremonies gehouden voor Cybele of Rhea, de moeder der goden. In het katholieke geloof wordt Maria als moeder van Jezus al sinds de jaartelling vereerd. Het vieren van Moederdag zonder religie vond voor het eerst in 1644 in Engeland plaats, ontstaan uit 'Mothering Sunday' een dag die wel in het teken van het geloof stond. Halverwege de 19e eeuw werd Moederdag in Amerika gevierd. Oorspronkelijk moederdag vroegervanuit de overtuiging dat dit een dag van pacifisme en ontwapening moest worden door vrouwen, begin 20e eeuw als een dag van waardering voor alle moeders. In 1914 volgde een presidentieel besluit dat elke tweede zondag in mei in het vervolg 'Mother's Day' zou heten, een nationale feestdag. Daarna werd dit door andere Westerse landen overgenomen, waaronder in Nederland rond 1925.

Wanneer vieren we Moederdag en kalender

In elk land wordt Moederdag op een andere dag gevierd. Bij ons in Nederland en in België wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd. Maar rond Antwerpen weer op 15 augustus en in Frankrijk op de laatste zondag van mei. Spanjaarden vieren Moederdag op de eerste zondag in mei en Engelsen vieren het op de vierde zondag van de vasten, drie weken voor Pasen. Hieronder een kalender overzicht van te vieren Moederdagen in Nederland, altijd op een zondag:
2015 - 10 mei
2016 - 8 mei
2017 - 14 mei
2018 - 13 mei
2019 - 12 mei
2020 - 10 mei
2021 -  9 mei
2022 - 8 mei
2023 - 14 mei
2024 - 12 mei
2025 - 11 mei

Moederdag tegenwoordig

Vroeger kreeg moeder ontbijt op bed en hoefde ze geen huishoudelijk werk te doen. Tegenwoordig wordt Moederdag wat groter gevierd, het gaat meer om de verwennerij met een cadeautje die kinderen op het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of op school hebben gemaakt. En dat is eigenlijk ook het leukste. Want deze cadeautjes bewaar je nog heel lang weten we uit ervaring! Natuurlijk verwen je ook je eigen moeder met een bezoek en/of een cadeautje.

Moederdag cadeau top 3

In de Moederdag cadeau top 5 staan bloemen absoluut op nummer één. Onze Nederlandse bloemenveiling maakt overuren de week voor Moederdag, je kunt dan de mooiste boeketten en bloemstukjes kopen. Daarnaast zijn favoriet: een geurtje of een ander beautyproduct en chocolade.
Liever wat originelers? Denk dan eens aan de hobby's van moeders: tennissokken voor een moeder die tennist, een sporttas of ander sportartikel voor de sportieve moeder, een keukenproduct voor keukenprinsessen of een etentje, tuinhandschoenen, grappige tuinlaarzen of tuingereedschap voor moeders met groene vingers, een boek voor lezende moeders, puzzel(boekje) voor fervente puzzelaars. En wat dacht je van een abonnement op een leuk tijdschrift?

Creatieve Moederdag cadeaus

Ideeën genoeg voor creatieve Moederdag cadeaus: denk aan het sturen van een chocolade telegram, een persoonlijk boek waarin moeder de hoofdrol speelt, een foto van de kinderen op schildersdoek, een fles wijn met zelf ontworpen etiket, een afdrukje van hand of voetje van baby of kind of een taart met zelf ontworpen boodschap of foto.
Moederdag cadeaus hoeven niet duur te zijn, het gaat om de aandacht die een moeder krijgt: dit kan ook in de vorm van een knutselwerkje, gedichtje of zelf gemaakt liedje! Succes verzekerd!