Geld en gezin

Pauline Oosterbaan oktober 24th, 2017

Geld en gezinEen baby krijgen en een kind opvoeden kost veel geld. Denk aan de eerste basisbehoeften zoals een babykamer en de inrichting daarvan, kinderwagen, autostoeltje, flesjes, babykleding etc. Dit wordt ook wel de baby uitzet genoemd. Dit zijn kosten die je al voor de geboorte maakt. Natuurlijk kun je alles zo duur maken als je zelf wilt, je kunt meubels van de babykamer zoals een ledikant, commode en kast, nieuw kopen maar je kunt ze ook lenen, tweedehands aanschaffen of misschien wel zelf maken als je handig bent.

Wil je weten hoeveel geld je van jullie inkomen moet reserveren voor de geboorte en opvoeding van je kind, lees dan 'Wat kost een kind'. Ook lees je hier wat een baby uitzet kost als je niet zo'n grote portemonnee hebt of als je juist wel wat meer te besteden hebt.

Kosten kinderopvang

Vaak kiezen ouders ervoor om minder te gaan werken om voor hun kindje te zorgen. Er komt dan minder geld binnen op je bankrekening. Meestal wil je vaak wel blijven werken, dat betekent dat je geld kwijt bent aan de kinderopvang.

Een kind in huis betekent een stijgende energierekening, meer boodschappen doen, denk alleen maar aan de hoeveelheid luiers, voeding en verzorgingsproducten en kleding die je moet kopen. Gaat je kind straks naar school dan krijg je te maken met schoolkosten, ouderbijdrage, contributies en abonnementen op clubs en vervoerskosten.

Kinderbijslag

Gelukkig heeft iedereen bij de geboorte van een kindje recht op kinderbijslag die door de Sociale Verzekeringsbank wordt uitgekeerd. Helaas zijn de tegemoetkomingen niet zo hoog als in onze buurlanden België, Duitsland en Frankrijk, maar je kunt toch rekenen op een maandelijkse storting van ongeveer 192 euro. Ook heb je afhankelijk van je inkomen recht op een kindgebonden budget.