Duurzaam moederen

Pauline Oosterbaan oktober 30th, 2017

duurzaam-moederenBiologisch, cradle to cradle, fair trade, GOTS of Ökotex, het zijn allemaal termen die met duurzaamheid te maken hebben. Duurzaamheid is een veelomvattend begrip en heel actueel. Daarbij gaat het om veel meer dan recycling en het maken en kopen van producten die geen schadelijke stoffen bevatten. Het gaat ook om het kopen en gebruiken van baby- en kinderartikelen die op een eerlijke manier worden gemaakt van goede materialen, geschikt voor multifunctioneel gebruik en die je lang kunt gebruiken.

Duurzaam moederen betekent bewuste keuzes maken

Nu hoef je natuurlijk geen 'die-hard' groene moeder te worden. Volgens onze deskundigen betekent duurzaamheid dat je bewuste keuzes maakt. Dat betekent niet alleen naar de winkel gaan om te kijken wat je nodig hebt, maar ook om nadenkt over de opties die je hebt. Wegwerpluiers zijn handig, maar kosten veel geld en zorgen voor een enorme afvalberg. Misschien zijn wasbare luiers misschien een optie? Of ecologische wegwerpluiers? Denk bijvoorbeeld ook eens aan een kinderopvang met aandacht voor duurzaamheid. Alle beetjes helpen. Als moeder wil je het beste voor je kindje en wil je weten waar producten vandaan komen en of ze met een respect voor mens en milieu zijn gemaakt.

Tweedehands babyspullen

En ben je uit de baby- of kindertijd, gooi dan je babyspullen niet zomaar weg. Babyspullen en kinderspullen krijgen een tweede leven, worden geruild of doorverkocht op tweedehands beurzen, online marktplaatsen of aan goede doelen gegeven, zoals Stichting Babyspullen. Deze stichting verzamelt babykleding en babyspullen en maakt hier baby startpakketten van voor ouders die moeten leven van een minimum.

Als je kinderkleding koopt, kijk dan even waar ze vandaan komen en of de prijzen niet ver beneden kostprijs liggen. Kinderkleding is nog steeds een zorgenkindje. Uit een rapport van Greenpeace blijkt dat er zijn nog steeds fabrikanten zijn die babykleding en kinderkleding maken met zeer schadelijke stoffen, om nog maar te zwijgen over de erbarmelijke situatie waarin deze kleding gemaakt wordt.

Verantwoorde voeding

Momenteel zijn veel ouders bezig met gezonde en verantwoorde voeding, kijk maar naar alle kookboeken die door ouders met jonge kinderen zijn verschenen. Je wilt als consument lekker eten maar je wilt ook weten wat er in de voeding zit.